Hlavní obsah

Místo jara rovnou léto. O Velikonocích není vyloučeno 25 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně nadprůměrné teploty a slunečné počasí přinese nadcházející velikonoční týden. V kombinaci jasné oblohy a teplého jižního proudění není vyloučeno, že v závěru týdne padne letos poprvé i letních 25 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 6.4.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Průměrné denní teploty budou jako v květnu, v Česku tak bude tepleji než například v Řecku, uvedla Honsová s tím, že citelné ochlazení může přijít až během Velikonočního pondělí.

Vůbec nejvyšší teplota vzduchu během Velikonoc byla podle ní naměřena 23. dubna roku 1968 v Praze, kdy se vzduch ohřál na 30,9 stupně. Naopak ta nejnižší byla naměřena na Jizerce v roce 2012, kdy tam 8. dubna klesla rtuť teploměru na –20,5 stupně.

„Zatímco od pondělí do čtvrtka bude jasno nebo skoro jasno, na konci týdne se mohou ojediněle tvořit lokální přeháňky nebo bouřky,“ přiblížila meteoroložka.

Celý týden jasno nebo skoro jasno

V pondělí se přes den očekává jasná nebo skoro jasná obloha. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 16 a 20 stupni, v Polabí bude až kolem 22 stupňů. Jihovýchodní vítr bude mírný až čerstvý. „V nížinách se nárazy větru budou zastavovat na rychlosti 70 km/h, na horách až 90 km/h,“ upozornila Honsová.

Také v úterý bude jasno nebo skoro jasno. Po ránu budou teploty klesat k 5 až 1 stupni. Pozor tedy na unáhlené vynášení pokojových květin k letnění, ojediněle se totiž ještě mohou vyskytnout přízemní mrazíky. Denní teploty už ale budou bezpečné, mezi 17 a 21 stupni.

Slunečné nebe budeme mít nad hlavami také ve středu, ráno ale při teplotách mezi 5 a 1 stupněm musíme opět počítat s ojedinělými přízemními mrazíky. Nejvyšší denní maxima vystoupí na 17 až 21 stupňů. Vát bude mírný jihovýchodní vítr.

Ve čtvrtek bude „pro změnu“ jasno nebo skoro jasno. Noční teploty neklesnou pod 7 až 3 stupně, denní pak budou šplhat k 18 až 22 stupňům.

Také v pátek bude obloha jasná až skoro jasná. Teploty po ránu klesnou na 6 až 2 stupně. Denní maxima budou v mírném severozápadním větru nižší než v ostatních dnech, a to jen mezi 14 a 18 stupni.

O víkendu ojediněle přeháňky či bouřky

Zpátky do tepla se ale dostaneme zase v sobotu. Ranní teploty zůstanou mezi 8 a 4 stupni, ty denní se dostanou na 19 až 23 stupňů. „Ale vyloučené není, že padne i letošní první letní hodnota, tj. 25 stupňů,“ uvedla Honsová. Na obloze bude opět jasno nebo skoro jasno, ovšem během dne místy až oblačno a ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky.

V neděli bude polojasno až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Noční teploty se budou pohybovat mezi 9 a 5 stupni. Denní maximální hodnoty budou mezi 19 a 23 stupni.

„Letní teploty na začátku dubna nejsou v posledních letech ničím výjimečným. Tak například v roce 2017 byl první letní den zaznamenán už 2. dubna, v roce 2016 4. dubna a v roce 2018 9. dubna. Vloni byla první letní teplota naměřena 24. dubna,“ připomněla Honsová.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám