Hlavní obsah

Místo ledových mužů přijde léto

Týden, který obvykle bývá ve znamení ledových mužů, kdy teploty mohou v noci klesnout pod bod mrazu, bude letos mimořádně teplý. Mrznout rozhodně nebude a přes den se na některých místech mohou ve čtvrtek dostat teploty i na 29 stupňů. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9.5.2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Velmi teplé jihozápadní proudění ukončí studená fronta, která počasí u nás začne ovlivňovat ve čtvrtek. Před jejím přechodem budou nejvyšší teploty na jižní Moravě kulminovat na 29 stupních,” řekla Honsová.

V pondělí bude polojasno, v jižní polovině území až oblačno a ojediněle se objeví déšť, přeháňky nebo bouřky. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 stupňů Celsia.

V následující dnech teploty stále porostou. V úterý by mělo být přes den 21 až 25 stupňů, obloha bude jasná až polojasná. Ráno teploty klesnou na 9 až 5 stupňů.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Ve středu bude stále jasno nebo polojasno. Ranní teploty budou klesat k 12 až 8 stupňům, přes den pak vyšplhají na 24 až 28. Teplotní rekord ale zřejmě překonán nebude. „Ten je z pražského Klementina pro 11. května z roku 2012, tehdy teplota kulminovala na 30,3 °C,” připomněla Honsová.

Čtvrtek, na který připadá svátek Pankráce, prvního ledového muže, začne opět jasnou až polojasnou oblohou, přes den ale od západu přibude oblačnost a místy se objeví déšť a bouřky. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 12 až 8 stupni, přes den opět mezi 25 až 29 stupni. Od západu se ale začne postupně ochlazovat.

V pátek pak bude oblačno, občas se vyskytne déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty nad ránem zůstanou na 12 až 8 stupních, přes den zůstanou mezi 18 až 22 stupni, jen na východě se dostanou až na 24 stupňů.

Podobné teploty vydrží o i nadcházejícím víkendu, obloha by se ale mohla více projasnit a přeháňky budou jen ojedinělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám