Hlavní obsah

Meteorologové zpřísnili výstrahu před větrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové zpřísnili pro část území na páteční večer výstrahu před větrem. Pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický kraj a Vysočinu platí varování s vysokým stupněm rizika. Vítr bude mít v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině. Na severu republiky i nadále platí v několika okresech varování před vzestupy hladin.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Maximální očekávané nárazy větru (v m/s) během soboty.

Článek

Meteorologové výstrahu zpřísnili v pátek večer. Varování s vysokým stupněm nebezpečí platí pro zmíněné oblasti od pátečních 21:40 do jedné hodiny v noci. Silně foukat ale bude i jinde.

Meteorologové očekávají silný západní vítr s nárazy nad 65 km/h, v noci při přechodu fronty krátkodobě až kolem 90 km/h.

„Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení. Ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu,“ píše se v textu výstrahy.

Bouře Eunice: Hlášeni mrtví, vichr o rychlosti 200 km/h trhá střechy a hází s letadly

Evropa

Výstraha před větrem s nižším stupněm rizika pak bude platit až do sobotního večera. Silný západní vítr souvisí s tlakovou níží Eunice, s jejímiž následky se potýká západní Evropa.

Varování před vzestupy hladin platí od pátečního večera do sobotního poledne pro oblasti Jilemnice, Semil, Tanvaldu, Železného Brodu, Vrchlabí a Trutnova.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizoval, že větrné počasí vydrží do úterý, a dá se proto očekávat, že další výstrahy budou vydány během víkendu.

Tento týden vítr opakovaně komplikoval dopravu. Statisíce lidí byly kvůli poruchám vedení bez elektrického proudu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Piloti přistávají ve velmi silném větru na letišti Heathrow v Londýně.Video: Reuters

Na Británii se řítí nejsilnější bouře za 30 let

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám