Hlavní obsah

Bouře Eunice: Hlášeni mrtví, vichr o rychlosti 200 km/h trhá střechy a hází s letadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Západ Evropy bičuje silný vítr, který provází bouři Eunice. Vichr strhává střechy domů a působí vážné komplikace v dopravě. Hlášeny jsou první oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Piloti přistávají ve velmi silném větru na letišti Heathrow v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Potíže s větrem hlásí Velká Británie. V Anglii zemřeli nejméně dva lidé v automobilech.

„Bouře Eunice přinese ničivé poryvy a mohla by být jednou z nejsilnějších, které v posledních několika letech zasáhly jižní a střední část Spojeného království,“ uvedl hlavní meteorolog britského meteorologického úřadu Frank Saunders.

„Byla to jízda.“ Silný vítr ztěžoval letadlům přistání na Ruzyni

Domácí

Na záběrech televize Jet TV, které v pátek převzala a rozeslala agentura Reuters, je vidět, jak se několik velkých dopravních strojů na Heathrow, což je nejrušnější letiště ve Spojeném království, při pokusu o přistání dostalo do vážných potíží a muselo manévr přerušit.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Bouře Eunice v Brightonu

Celkově byly zrušeny desítky letů, některé spoje byly odkloněny na bezpečnější letiště.

V britské metropoli silný vítr roztrhal část střešního pláště víceúčelové O2 areny, která stojí uvnitř Dómu milénia – největší samostatně zastřešené stavby světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně roztrhl vítr plášť obří O2 arenyVideo: Reuters

Ještě silnější než v metropoli je vítr na jihu Anglie. Britský meteorologický úřad v pátek uvedl, že na ostrově Wight na jižním pobřeží Anglie naměřili vítr o rychlosti 196 kilometrů v hodině. Předběžně se jedná o nejsilnější vítr, jaký byl kdy zaznamenán na území Anglie.

V Sheerness, v nemetropolitním hrabství Kent na jihu Anglie, vichr sfoukl z mostu kamion. O tom, jak je situace vážná, svědčí mimo jiné i to, že meteorologové na jihovýchodě Anglie varují před životohrožujícími povětrnostními podmínkami.

BEZ KOMENTÁŘE: Vítr v britském Kentu sfoukl nákladní vůz z mostuVideo: Newsflare, AP

Meteorologové zpřísnili výstrahu před větrem

Počasí

Problémy hlásí i další země. V Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, zavalil ho strom. Ženu nedaleko Londýna vážně zranily letící trosky střechy, tři cestující z jednoho auta skončili v nemocnici poté, co na vůz spadl strom.

Dva lidé v Nizozemsku zemřeli na předměstích Amsterodamu, když je zasáhly padající stromy. Podle listu De Telegraaf je řada raněných rovněž na dalších místech země.

Foto: Michael Corder, ČTK/AP

Bouře Eunice řádila ve Voorburgu

Úřady podle listu registrují asi od 15:00 velký počet volání na nouzové linky, většinou se jedná o hlášení vyvrácených stromů, billboardů či dopravních značek. Na dálnici A9 u Amsterodamu se zřítila část protihlukové bariéry. Lidé by podle meteorologů neměli chodit ven ani vyjíždět v autech kvůli nebezpečí létajících předmětů a padajících stromů.

Výstrahu před bouří vyhlásilo pět departementů na severu Francie. Podle Méteo-France udeřil v důležitém přístavu Calais vítr o rychlosti 139 kilometrů za hodinu, ve městě Lille pak naměřili vítr o rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu. U pobřeží Bretaně rovněž naměřili vlny vysoké 6,7 metru, nejvyšší zaznamenané vzedmutí oceánu měřilo přes devět metrů.

Francouzské dráhy oznámily, že na severu země a v Normandii od pátečního poledne ruší až na výjimky regionální vlakovou dopravu. S omezeními je podle nich nutné počítat také ve východní Francii.

Animace větru v západní Evropě v pátek odpoledne (windy.com)Video: Windy

Meteorologové v Německu pro páteční odpoledne vydali varování před větrem na pobřeží Severního moře o rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Německé dráhy raději dopředu v částech severního a západního Německa přerušily regionální dopravu. Bouře Eunice, která v Německu nese název Zeynep, přichází jen den poté, co jiná tlaková níže Ylenia způsobila v severní části země smrt tří lidí i značné komplikace v dopravě.

Kolem půlnoci by měl orkán podle německé meteorologické služby (DWD) dorazit k německému pobřeží Severního moře a s bouří se má Německo potýkat nejméně do pondělí. Na pobřeží Severního moře se očekává silná přílivová vlna, v Hamburku by mohla hladina Labe překonat normál až o tři metry.

Bouře Eunice se zformovala ve středním Atlantiku a přes Azorské ostrovy doputovala až k Evropě. Během víkendu proto meteorologové v Británii i na starém kontinentu včetně Česka očekávají komplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám