Hlavní obsah

Na horách hrozí závěje, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve čtvrtek varování před tvorbou sněhových jazyků a sněhových závějí na horách za severu země, zejména v Krkonoších, Jizerských horách, Jeseníkách a Beskydech.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Sníh může komplikovat cestu motoristům.

Článek

Od pátku 15 hodin a zejména v sobotu se budou při sněžení a čerstvém větru vytvářet sněhové jazyky a v některých horských polohách i závěje. Ty mohou představovat riziko pro řidiče. Některé silnice mohou být nesjízdné.

„Na horách bude sněžení trvalejší. Na horách na severu a severovýchodě očekáváme až 15 centimetrů nového, většinou prachového sněhu, který postupně bude v kombinaci s mírným větrem vytvářet sněhové jazyky, v exponovaných

polohách i závěje,“ uvedl ČHMÚ.

Varování platí od pátečního odpoledne až do konce soboty. Týká se výše položených oblastí od Jizerských hor až po Beskydy, tedy od východu Libereckého kraje na Tanvaldsku a Jilemnicku přes sever Královéhradeckého kraje v oblasti Vrchlabí a Trutnova.

Chladný vzduch ze severu

Další postiženou oblastí bude sever Olomouckého kraje na Jesenicku a Šumpersku i v sousedních Králíkách a také v Severomoravském kraji na Krnovsku, Bruntálsku a Rýmařovsku. Dále pak budou závěje hrozit i na Třinecku, Frýdecku, Jablunkovsku, Frenštátsku a Frýdlantsku nad Ostravicí a ve Zlínském kraji na Vsetínsku a Rožnovsku.

Sněhové jazyky a sněhové závěje se budou vytvářet kvůli tomu, že už v pátek bude do České republiky po okraji tlakové výše nad Skandinávií proudit chladný vzduch od severu, který má přinést sníh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám