Hlavní obsah

Meteorologové ukázali, jak v Česku v posledních deseti letech pršelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdeštivějším místem České republiky je podle populárně naučné literatury Bílý Potok v Jizerských horách, kde v průměru spadne 1705 milimetrů srážek za rok. Jak ukazují data meteorologů, nejsrážkovější stanicí ze sítě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je od července 2009 do letošního června Labská bouda s 15 484 milimetry.

Foto: P. Vacík, ČHMÚ

Úhrn srážek za posledních deset let.

Článek

Meteorologové zpracovali data za posledních deset let a konstatovali, že nejdeštivějšími stanicemi jsou po Labské boudě dále Lysá hora s 14 475 milimetry a stanice Špičák s úhrnem 13 408 milimetrů.

V první pětici jsou ještě šumavské Prášily s 12 757 milimetry a krkonošské Dvoračky s desetiletým úhrnem 12 499 milimetrů.

Rozdílnost množství srážek ukáže srovnání s místy, kde jsou úhrny v rámci republiky nejnižší. Literatura praví, že nejméně srážek na našem území spadne za rok v Libědicích na Chomutovsku (410 milimetrů), z hlediska stanic ČHMÚ bylo v poslední dekádě nejméně srážek naměřeno v Brodu nad Dyjí, kde se úhrny dostaly na 4476 milimetrů.

Málo srážek spadne i v Káraném u soutoku Labe a Jizery (4493 milimetrů), rovněž v pražském Klementinu (4506 milimetrů).

Úhrny na nejsrážkovějších a nejsušších stanicích jsou více než trojnásobné. Roční srážkový úhrn byl loni v rámci celé republiky 517 milimetrů. O rok dříve byl srážkový úhrn v Česku 675 milimetrů. Normál za období let 1981 až 2010 je 686 milimetrů.

Obecnější přehled lze získat z mapky, která rozvržení srážek za posledních deset let ukazuje graficky. Obecně asi málokoho překvapí, že nejsušší oblastí je jižní Morava. Relativně nízké úhrny jsou rovněž v Polabí, v oblasti ve stínu Krušných hor či na střední Moravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám