Hlavní obsah

Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami, vedrem, suchem i požáry

Meteorologové ve středu rozšířili a upravili výstrahu před silnými bouřkami, které mohou odpoledne a večer zasáhnout jihozápad Čech. Pro severozápadní oblasti přidali varování před vysokými teplotami a pro většinu republiky varování před nebezpečím vzniku požárů.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.6. 2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Silné bouřky mohou zasáhnout části Plzeňského a Jihočeského kraje. Mohou je doprovázet zejména přívalové srážky s krátkodobými srážkovými úhrny kolem 30 milimetrů.

„Odpolední bouřky v oblasti Šumavy budou psát úplně jiný příběh než velmi silné bouřky v předchozích dnech. Podmínky budou na jihozápadě ČR vhodné pro pomalu postupující bouřky směrem k jihovýchodu, kdy se může stát, že projde několik bouřek stejnou oblastí,” konstatoval Český hydrometeorologický ústav, podle něhož mohou přívalové srážky zvedat hladiny menších toků.

Pro části Ústeckého a Libereckého kraje platí ve čtvrtek a v pátek varování před vysokými teplotami. Ty se tam v odpoledních maximech budou šplhat přes hranici 31 °C.

Od středečního poledne platí v Praze, Středočeském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a části Plzeňského kraje výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Od čtvrtečního poledne začne totožné varování platit i pro Vysočinu, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský kraj.

Vydání dalších výstrah předpokládají meteorologové ve spojitosti s vydatnými srážkami spojenými s bouřkovou činností na pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám