Hlavní obsah

Hrozí silný mráz, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned v osmi krajích hrozí v neděli večer silné mrazy, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj mohou v některých místech klesnout teploty až pod -12 °C. Lidem tedy hrozí prochladnutí či omrznutí nechráněných částí těla, varovali meteorologové.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 31.1.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výstraha ČHMÚ platí pro Středočeský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, a to od nedělní 19. hodiny až do pondělní 9. hodiny.

„Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ doporučili meteorologové.

Na teplotní extrémy se v únoru připravovat nemusíme

Počasí

Ti v pátečním dlouhodobém výhledu uvedli, že únor bude teplotně průměrný. „První týden bude teplotně průměrný, během něj k nám bude proudit od západu teplejší a vlhký vzduch. Minimální noční teploty se budou pohybovat na začátku kolem -7 °C, ale uprostřed týdne přechodně až kolem +4 °C. Maximální denní teploty budou kolem 1 °C, uprostřed týdne až kolem 8 °C,“ stojí ve výhledu.

Ve Strančicích nedaleko Prahy bylo v neděli -14 stupňů CelsiaVideo: Novinky

„Další týdny období vychází také průměrné. Relativně nejchladnějším týdnem by měl být týden od 15. do 21. února s průměrem nejnižších nočních teplot kolem -4 °C a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 2 °C,“ uzavřeli meteorologové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zamrzlé Máchovo jezero (snímek ze 14. ledna)

Reklama

Výběr článků

Načítám