Hlavní obsah

Extrémní srážky. Na Kolínsku napršelo během tří hodin 120 mm

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendové srážkové úhrny na některých místech Česka překonaly úhrny běžné za celý červen. A někde výrazně. V Konárovicích na Kolínsku napršelo o víkendu 151 mm srážek, z toho 120 mm během tří hodin v neděli. Celkem v obci v neděli spadlo 129 milimetrů srážek. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu byly bouřky i srážky extrémní.

Přechod srážek v neděli od 10:00 do 15:30Video: ČHMÚ

 
Článek

„Na stanici Konárovice spadlo za tři hodiny 120 mm srážek, což je číslo srovnatelné z bleskovými povodněmi z 24. června 2009 – tehdy na Novojičínsku v Bělotíně spadlo 124 mm za tři hodiny. V posledních letech extrémní srážky zaznamenala také stanice v Albrechticích na Bruntálsku, kde spadlo 31. května 2016 v bouřkách 120 mm za hodinu, celkem na tři hodiny 145 mm,” uvedla Honsová.

Českem o víkendu prošel pás velmi silných bouřek - na některých místech napršelo v úhrnu tolik, co jindy naprší za celý červen, což je kolem 80 mm srážek.

Foto: ČHMÚ

Srážkové úhrny nad Českem za posledních 24 hodin

Vydatně pršelo zejména v úzkém pásu, které se táhl přes Vysočinu, Pardubický a Středočeský kraj. Silné lijáky v neděli udeřily na Chrudimsku, na Žďársku, Svitavsku a Kolínsku.

V Novém Městě na Moravě spadlo 69 milimetrů, což znamená 69 litrů vody na metr čtvereční, v Měděnci v Krušných horách 86 milimetrů.

Foto: ČHMÚ

Srážkové úhrny za 24 hodin

Jinde byly srážkové úhrny podstatně menší a třeba v severní části území o víkendu nepršelo vůbec.

Nedělní záplavy v Pardubickém kraji a na TachovskuVideo: Právo, Facebook - Pardubický kraj, Novinky

Bouřky a lijáky udeřily. Na Žďársku vyplavily i zahradu Sáblíkové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám