Hlavní obsah

Déšť a tání zvedají hladiny, varují meteorologové

Novinky, jas

Meteorologové varovali před rizikem vzestupu hladin. Toky se mohou na stupně povodňové aktivity dostat na značné části Čech i v některých oblastech Moravy a Slezska.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před povodněmi

Článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí až do pátečního poledne. Hladiny mohou stoupat v souvislosti se srážkami i odtáváním sněhu.

Na Karlovarsku se mohou hladiny řek dostat až na druhý stupeň povodňové aktivity, přičemž může docházet k rozlévání vody do krajiny.

Meteorologové doporučují sledovat aktuální situaci a připravit se na možnost vzniku povodně. Lidé by se měli vyvarovat koupání, plavání či jízdy lodí a neměli by vjíždět do zatopených míst. Neměli by také vstupovat do podmáčených oblastí, kde hrozí pády stromů.

V částech Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Libereckého, Pardubického, Olomouckého kraje a Vysočiny pak platí povodňová bdělost. Voda by se ještě neměla vylévat z břehů, ale může docházet ke zvýšenému odtoku vody a pádu stromů na podmáčené půdě, která je momentálně vesměs nasycená a může hůře absorbovat další vodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám