Hlavní obsah

Cestou na půlnoční tváře mrznout nebudou, výrazněji se ochladí až v půlce ledna

Novinky, ven

Vánoční týden bude podle aktuálního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nadprůměrně teplo. V průměru se teploty budou pohybovat kolem plus pěti stupňů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vánoce ani letos nebudou - s výjimkou nejvyšších poloh - bílé. Na svátky bude kolem pěti stupňů a pršet.

Článek

Pod nulu by teploty v následujících třech týdnech klesat spíše neměly. Z dlouhodobého měsíčního výhledu ČHMU vyplývá, že ochladit by se mělo až po 13. lednu.

Vánoční svátky budou v nížinách na blátě, na Štědrý den, Boží hod i Štěpána by mělo na většině území pršet.  A srážky předpovídají meteorologové až do konce vánočního týdne.

Aktuální počasí na Windy.com. 

Teploty lehce nad průměr

„Období příštích čtyř týdnů jako celek bude teplotně průměrné až mírně nadprůměrné. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot by se měly v prvních třech týdnech předpovědi pohybovat většinou kolem 4 °C,” předpovídají odborníci ČHMÚ.

Mírně ochladit se má až od 13. ledna, kdy by se teploty měly dostat do teplotního dlouhodobého průměru okolo jednoho stupně nad nulou.

Průměrná teplota pro období přelomu roku na území Česka mezi léty 1981 až 2010 je -1,4 °C. Nejtepleji bylo v roce 2006, kdy se v průměru teploty za poslední prosincový, respektive první tři lednové týdny pohybovaly na 4,4 °C.

Naopak nejchladněji byl přelom roku podle dlouhodobých měření v roce 1984, kdy teploty v průměru dosahovaly jen -9,2 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám