Hlavní obsah

Česko zažilo tropický den, rekordy padaly i na horách

Na osmi stanicích v Čechách a na jihu Moravy v pondělí naměřili teploty přes 30 stupňů Celsia, což je hranice pro tropický den. Nejtepleji bylo ve středočeských Dobřichovicích, kde teploměr ukázal 31,3 stupně. Rekord pro 14. září překonalo 27 ze 156 stanic, které měří alespoň 30 let. Ve vyšších a horských polohách si zapsala nové maximum téměř polovina stanic. Meteorologové o tom informovali na svém webu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přes 31 stupňů bylo v pondělí kromě Dobřichovic také ještě na plzeňské stanici Mikulka. Tropický den zažily i stanice v pražských Komořanech, v Plzni-Bolevci, ve středočeských Neumětelích a Průhonicích, v Doksanech na Litoměřicku a v jihomoravské Strážnici.

Teplotní rekord pro dnešek zaznamenalo 17 procent stanic. Zatímco v nižších a středních polohách to bylo 11 procent stanic (konkrétně 14 ze 126) měřících aspoň 30 let, ve vyšších a horských polohách si novou maximální teplotu zapsala skoro polovina stanic (13 ze 30).

Vysoké teploty vydrží do půlky týdne, pak se citelně ochladí

Počasí

Nynější velmi teplé počasí vydrží podle meteorologů do středy, poté mají přijít bouřky a ochladí se zhruba na dvacet stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám