Hlavní obsah

Silné bouřky zasáhly Moravu a část Čech, další se očekávají v noci a ráno

• Aktualizováno
Novinky, jas, pem, pko

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že většinu území zasáhnou v pondělí a úterý velmi silné bouřky, které mohou doprovázet přívalové deště, krupobití a poryvy větru. To už se potvrdilo na východě Česka, kde se tisícovky domácností ocitly bez elektřiny. Do Čech se bouřky přesunuly v pondělí večer a mají trvat až do úterního rána.

Aktuální radarová dataVideo: chmi

 
Článek

Hasiči v Olomouckém kraji vyjeli v pondělí do 17. hodiny k 25 výjezdům v souvislosti s bouřkami.

„Nejvíce jich máme na Zábřežsku a Litovelsku, zasahujeme převážně u popadaných stromů na komunikace. Ve dvou případech jsme ve spolupráci s energetiky řešili stromy na drátech elektrického vedení, a to v Újezdu a Výšehoří, kde strom kromě vedení poškodil i rodinný dům,“ řekla Právu mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Odčerpávali také vodu ze zatopené garáže v Zábřehu, kde voda zalila i zaparkované auto. V Odrlicích zajišťovali utrženou střechu na šatnách u hřiště.

Týden bude jako v prádelně, dostaví se i silné bouřky

Počasí

Od odpoledne se nezastavili ani jihomoravští hasiči. V podvečer informovali, že mají hlášeno přes 150 událostí, v terénu bylo 71 jednotek a 97 kusů techniky.

Prudké deště potrápily například Dolní Bojanovice na Hodonínsku, kde voda zaplavila sklepy i domy. Voda s bahnem potrápila Drnovice na Vyškovsku, kde přitom stejný problém museli místní řešit i před třemi týdny.

Okolo 19. hodiny silné bouřky zasáhly také Vysočinu, Královéhradecký, Pardubický, Středočeský a Jihočeský kraj.

Na Hodonínsku bouřky připravily několik stovek domácností o elektřinu, kolem 21. hodiny bylo na celém území Česka bez elektrického proudu 7000 lidí.

Astronomické léto začíná slunovratem

Historie

Velmi silné bouřky, které mohou doprovázet přívalové deště s úhrny kolem 50 milimetrů, krupobití a nárazy větru o rychlosti kolem 80 kilometrů v hodině, hrozí od pondělní noci do úterních 10 hodin i v západní polovině ČR: v Praze, v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji.

Do pondělní půlnoci navíc zůstává v platnosti výstraha před vysokými teplotami, jež mohou vystoupat nad 31 stupňů Celsia, rizikem vzniku požárů i silnými bouřkami.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané úhrny srážek v úterý

Ty meteorologové čekají na většině území s výjimkou Karlovarského, Ústeckého, Plzeňského kraje a západních částí Středočeského kraje. Bouřky mohou být doprovázeny srážkami kolem 40 milimetrů, krupobitím, případně nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Foto: ČHMÚ
Foto: Petr Marek, Právo

Voda po bouřkách na Olomoucku zaplavila několik garáží a sklepů.

Reklama

Výběr článků

Načítám