Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky, v Temelíně za pár minut spadlo 30 mm

• Aktualizováno

Jižní Čechy zasáhly velmi silné bouřky. Na stanici Temelín spadlo za 20 minut 30 mm srážek. Meteorologové proto zvýšili výstrahu. Bouřky míří na jih Vysočiny a do Jihomoravského kraje.

Přechod srážek od pátečních 18:15 do sobotních 11:30 hodinVideo: ČHMÚ

 
Článek

Silné bouřky s vydatným deštěm budou trápit jih Čech, Vysočinu a Jihomoravský kraj až do večerních hodin. Výstraha meteorologů je v platnosti do 20.30.

Meteorologové varují, že při silném dešti se mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení níže položených míst nebo podemletí komunikací. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Nárazy větru mají být až o rychlosti 90 km/h.

Aktuální výstraha platí  v Jihočeském kraji pro regiony České Budějovice, Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Třeboň a Týn nad Vltavou, na Vysočině pro oblast Moravských Budějovic a Telče a v Jihomoravském kraji pro Znojemsko.

V ostatních částech těchto krajů a v některých oblastech Plzeňského a Středočeského kraje zůstává v platnosti výstraha před silnými bouřkami.

Při přechodu fronty bude podle Českého hydrometeorologického ústavu zesilovat severozápadní vítr, jehož nárazy mohou na frontě a za ní přechodně dosáhnout rychlosti mezi 55 až 70 kilometrů v hodině, a to i v místech, která nebudou zasažena bouřkami.

Nejsilnější nárazy předpokládají meteorologové zejména v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském kraji. V sobotu večer a v noci na neděli postoupí bouřky a fronta z území ČR k východu a vítr zvolna zeslábne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám