Hlavní obsah

Česko čekají celodenní mrazy a další sníh, i v nížinách může být až –15 °C

Novinky, ven

Studené, klasicky lednové počasí v Česku bude pokračovat i tento týden. Ranní teploty můžou klesat až k –15 °C , a to i v nížinách. Mráz by se navíc měl držet i přes den, podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress nás tak čekají tzv. ledové dny.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11.1.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Česko navíc čeká další sněžení. „Nový sníh připadne zejména během úterý a ve středu. V úterý se na teplé frontě mohou v nížinách vyskytnout i srážky smíšené tj. deště se sněhem, ojediněle i srážky mrznoucí,” dodává k začátku týdne Honsová.

Už během večera a noci na středu však dorazí studená fronta, která přinese sněžení do všech nadmořských výšek. „Nejčastěji napadne od 2 do 8 centimetrů nového sněhu.”  Pozor si tak budou muset dávat znovu zejména řidiči, vytvářet se totiž mohou zmrazky, náledí a při mrznoucích srážkách i ledovka.

V úterý a ve středu bude navíc silně foukat a tvořit se tak místy mohou i sněhové jazyky.

V pondělí bude ještě obloha skoro jasná nebo polojasná, k ránu se mohou objevovat místy mrznoucí mlhy. K večeru začne od západu přibývat oblačnost. Nejvyšší denní teploty budou mezi –4 a 0 °C.

Úterní ranní obloha nad Čechami už bude oblačná až zatažená, postupně se od severozápadu začne objevovat sněžení nebo sněhové přeháňky. V nížinách může sníh doprovázet i déšť a ojediněle mohou srážky namrzat. Od odpoledne však začnou smíšené přeháňky přecházet i v nížinách ve sněžení. Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku dne ještě až polojasno a oblačnost a srážky budou přibývat až během odpoledních hodin.

Ranní teploty budou v Čechách klesat na –2 až –6 °C, na Moravě a ve Slezsku až k –10 °C. Přes den teploty vystoupají na –2 až 2 °C.

Ve středu ráno by měli být obezřetní zejména řidiči, po noci bude na většině území ležet nová sněhová pokrývka. Také bude foukat, vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti až 55 km/h. Ve vyšších polohách se tak budou tvořit sněhové jazyky.

Přes den bude oblačno, četné sněhové přeháňky čekají meteorologové na celém území, na východě zpočátku dne i souvislé sněžení. Ranní teploty klesnou na –6 až –2 °C, denní budou stejné jako v úterý –2 až 2 °C.

Od čtvrtka začne na naše území proudit studený severní vzduch, podle Dagmar Honsové tak budou v Česku celodenní mrazy.

Ve čtvrtek má být oblačno, na horách sněžení, v nižších polohách pak sněhové přeháňky. Ráno klesnou teploty na –5 až –9 °C, denní zůstanou mezi nulou a –4°C.

V pátek se podle očekávání meteorologů budou sněhové přeháňky vyskytovat už jen místy, bude se však dál ochlazovat. Na západě mohou teploty v noci klesnout až k –12 °C, jinde se budou pohybovat mezi –6 až –10 °C. Přes den pak vystoupají jen do rozmezí –6 až –2 °C.

Třeskuté lednové mrazy nás pak čekají začátkem víkendu. V sobotu mají ranní teploty klesnout až k –16 stupňům, při velké oblačnosti však zůstanou do – 10 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi –7 a –3 stupni, obloha v sobotu pak bude oblačná až polojasná. Sněhové přeháňky už se budou vyskytovat jen ojediněle.

Reklama

Výběr článků

Načítám