Hlavní obsah

Hrozí silné bouřky. Meteorologové upozornili na možné supercely

• Aktualizováno

Ve čtvrtek odpoledne a v noci na pátek hrozí v Česku silné bouřky, které budou postupovat k východu až jihovýchodu. Mohou být provázeny přívalovým deštěm, nárazy větru a krupobitím, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pro některé oblasti Čech meteorologové ve čtvrtek v podvečer výstrahu zpřísnili.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.7. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Na Chebsko v těchto chvílích postupuje z Německa pravděpodobná supercela,” vysvětlili meteorologové na facebooku v podvečer dočasné zpřísnění výstrahy.

Ta nejprve platila hlavně pro oblasti na západě Čech, před osmou hodinou pro oblast Prahy a okolí a následně ve dvou oblastech především v Plzeňském kraji a na Vysočině.

„Další zajímavá buňka postoupí za nedlouho na Tachovsko. Dle radarových dat vykazuje částečné supercelární znaky, nicméně je otázka, jaký bude její vývoj nadále,” upozornili meteorologové kolem půl osmé večer.

Už dříve vydali meteorologové nižší stupeň výstrahy platný pro území celé České republiky.

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek postupujících k východu až jihovýchodu, které budou doprovázeny zejména nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, v menší míře kroupami do dvou centimetrů a přívalovými srážkami kolem 20 milimetrů,“ uvedli meteorologové.

Bouřky dorazí v souvislosti s přechodem vlnící se studené fronty, která nad naše území postupuje od severozápadu.

Teplotní rekordy

Vedle toho vydali meteorologové pro části Jihomoravského a Zlínského kraje varování před nebezpečím vzniku požárů a v části Jihomoravského kraje rovněž výstrahu před vysokými teplotami.

Na jihu Moravy padly ve čtvrtek tři teplotní rekordy pro daný den. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde teplota 34,7 stupně pokořila rekord z roku 2010, a to 34,1 stupně.

Po studené frontě se na víkend vyčasí

Počasí

V dalších dnech by se mělo počasí oprostit od nebezpečných jevů a odpolední teploty by měly o víkendu kolísat kolem letních hodnot. Výrazné oteplení modely očekávají v příštím týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám