Hlavní obsah

Čekají nás nejmrazivější rána z celého ledna

Novinky, jas

O nadcházejícím víkendu zažijeme ledové dny, kdy se teplota nedostane nad bod mrazu, a velmi chladná rána, kdy budou teploty i v nížinách klesat až k -14 °C. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Během víkendu bude do Česka proudit studený vzduch od severu. Hned v pondělí přejde přes naše území od západu okluzní fronta a po jejím přechodu sem pronikne vlhký vzduch od západu – teploty půjdou nahoru,” přiblížila Honsová vývoj počasí. Víkendová rána budou podle ní nejchladnější z celého ledna.

Na horách připadne až 50 centimetrů sněhu, hrozí závěje, varovali meteorologové

Počasí

Ve čtvrtek bude oblačno, na většině území s přeháňkami, na horách s trvalejším sněžením. Připadnout může kolem 20 centimetrů nového sněhu a v důsledku silného větru hrozí tvorba sněhových jazyků, případně závějí.

V pátek bude pokračovat oblačné počasí s přeháňkami. Ráno teploty klesnou na -2 až -6, ojediněle i -10 °C. Přes den se dostanou na -4 až 0 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle se sněhovými přeháňkami nebo sněžením,” uvedla Honsová s tím, že v horských oblastech by mělo být oblačnosti více a sněžení četnější. Ráno budou teploty klesat na -4 až -8. při zmenšené oblačnosti až -13 °C. Přes den bude nejčastěji mezi -6 a -2 °C.

Nejchladnější ráno by mělo být nedělní. Teploty klesnou na -5 až -9, ojediněle i -14 °C. Přes den bude zpočátku polojasno, ojediněle se mohou objevit i mrznoucí mlhy. Odpoledne se od západu začne zatahovat a místy se přidá sněžení, případně sněhové přeháňky. Teploty zůstanou mezi -6 a -2 °C.

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Ilustrační foto

Mrazivé bude i pondělní ráno. Minima poklesnou na -3 až -7, ojediněle až -12 °C a převážně bude oblačno, postupně se sněžením, případně smíšenými srážkami. Nejvyšší teploty se dostanou na -2 až 2 °C.

Úterý by mělo nabídnout oblačné počasí, místy opět s přeháňkami v nížinách dešťovými. Ranní teploty poklesnou na -2 až -6 °C, přes den zůstanou mezi 0 a 4 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám