Hlavní obsah

Čechy a Moravu rozděluje počasí. Přijde sněžení a vítr

Novinky, kov

V první polovině týdne bude v Česku převládat inverzní počasí. Ve čtvrtek přijde studená fronta, ale ani pak se výrazněji neochladí – nejvyšší odpolední teploty budou stále stoupat až k 6 stupňům Celsia. Na horách nasněží, v nížinách budou srážky zejména dešťové. Foukat bude silný vítr, uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Od čtvrtka bude na území Česka opět větrno – nárazy větru budou dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách se budou tvořit sněhové jazyky nebo závěje. Vydatnější sněžení do hor přinese druhá polovina týdne – od čtvrtka budou přes naše území přecházet jednotlivé frontální systémy a na horách připadne do konce týdne dalších až 25 cm,” uvedla Honsová.

Celé pondělí se ponese ve znamení teplotních rozdílů. „V 6 hodin bylo na severozápadě v Tušimicích 3,4 °C, zato v Ostravě teplota klesala na -3,5 °C. Na Lysé hoře bylo -10,2 °C,” uvedla Honsová.

Nad českým územím se nachází rozpadající se frontální rozhraní oddělující teplejší vzduch na západě Evropy od studeného ve východní Evropě.

„V Čechách bude převládat zpočátku zataženo nízkou oblačností, postupně se oblačnost místy protrhá na polojasno. Během dne ojediněle mrholení nebo přeháňky, od vyšších poloh i slabé sněžení. Na Moravě a ve Slezsku bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky,” popsala meteoroložka.

Odpolední teploty se budou v Čechách pohybovat mezi 1 a 5 °C, ale na Moravě a ve Slezsku jen mezi -2 a 1 °C.

Větrná smršť shodila lešení na náměstí v centru Brna, lidé procházeli opodál

Krimi

V úterý čekají meteorologové nízkou oblačnost. Počasí u nás začne ovlivňovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od severozápadu. Převládat bude zataženo nízkou oblačností, postupně se oblačnost, zejména na západě Čech, místy protrhá na polojasno.

„Z nízké oblačnosti může vypadávat, zejména na severu území, mrholení – i mrznoucí – nebo přeháňky, od středních poloh i slabé sněžení. Srážkové úhrny budou opět nízké. Ojediněle musíme počítat s mlhami,” uvedla Honsová.

Ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 2 a -2 °C, ovšem na východě se ochladí až na -4 °C. Odpolední teploty vystoupí na 1 až 6 °C, na Ostravsku zůstanou jen kolem 0 °C.

Ve středu bude zataženo, jen přechodně polojasno, místy slabé přeháňky, od 400 m sněhové, ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Teploty přes den vystoupí na 1 až 5 °C.

Ve čtvrtek bude opět oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno, ojediněle slabé přeháňky, od 400 metrů sněhové. Během odpoledne bude od západu docházet k dalšímu přibývání oblačnosti, postupně se sněžením, pod 500 metrů bude pršet. Počasí v Česku začne ovlivňovat studená fronta. Ranní teploty klesnou na 1 až -3 °C, denní vystoupají na 1 až 5 °C. Během dne začne zesilovat vítr.

Cedule u parkoviště v Jeseníkách chtěla řidičům zakázat něco, co zákon nezná

AutoMoto

V pátek lze čekat oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, od 400 m srážky sněhové. Vyloučené nejsou ani další zimní bouřky. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý severozápadní vítr, který bude v horských oblastech dosahovat rychlosti až 70 km/h.

V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od 400 m srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C.

V neděli bude zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, od 600 m srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám