Hlavní obsah

Bouřky budou velmi silné, napršet může až 70 milimetrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřky, které by měly odpoledne a v noci zasáhnout Českou republiku, mohou být na části území i velmi silné. Zejména v Čechách mohou být spojeny s vydatnými srážkami, které mohou zvedat hladiny. Bouřky bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) doprovázet rovněž krupobití a poryvy větru.

Foto: Windy

Výhled bouřek nad Českem v pátek v 18 hodin

Článek

Pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský kraj a části Vysočiny platí od pátečních 14 do sobotních 2:00 varování před velmi silnými bouřkami, může napršet dohromady až kolem 70 milimetrů. Hrozí rovněž až třícentimetrové kroupy a silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině.

Pro zbývající části republiky platí varování před ojedinělými silnými bouřkami s úhrny kolem 30 milimetrů, kroupami velikosti kolem dvou centimetrů a poryvy větru.

Páteční bouře zabily v Evropě nejméně 13 lidí

Zahraniční

„Nad naším územím se vlní studená fronta a během dne přes centrální části ČR přejde mělká tlaková níže, která bude postupovat zhruba směrem na sever až severovýchod,“ uvedli meteorologové k situaci s tím, že predikce podle jednotlivých modelů je však velmi odlišná.

„Bouřky se vyskytnou na celém území ČR. Zatímco v západních a centrálních částech ČR očekáváme nástup konvektivní aktivity již po poledni, ve východních partiích Česka se bouřky objeví až ve večerních hodinách,“ dodal ČHMÚ s tím, že vyloučit nelze ani vznik supercel.

Bouřky budou s nižší intenzitou pokračovat až do soboty, byť během noci přechodně zeslábnou a bude spíše pršet.

V souvislosti s očekávanými srážkami ČHMÚ očekává, že v Plzeňském a částech Jihočeského kraje může dojít k vzestupům hladin řek a potoků na stupně povodňové aktivity.

Vedle toho i nadále zůstává na východě republiky v platnosti  varování před vysokými teplotami. Beze změny je zatím i výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Reklama

Výběr článků

Načítám