Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky s lijáky, pokračovat mají i v pondělí

• Aktualizováno
Právo, Novinky, coe, mhr

Předpověď meteorologů se naplnila. Ohlášené silné bouřky v neděli odpoledne zasáhly české území ze severozápadu. Podle radaru po 14. hodině udeřily na Liberecku a postupovaly dále na východ. Další bouřky podle radaru přešly přes Karlovarsko, Královéhradecko, Pardubicko, Olomoucký i Moravskoslezský kraj. Bouřky mají pokračovat i v pondělí.

Přechod srážek - 28.6.2020 odpoledneVideo: chmi.cz

 
Článek

Hasiči na Semilsku a Jablonecku v Libereckém kraji, který bouřka zasáhla v neděli po poledni, odstraňovali spadlé stromy a dráty elektrického vedení. Silnice na některých místech byly zcela neprůjezdné. Oblast zasáhl silný vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Také v Pardubickém kraji způsobila blesková přeháňka problémy. Hasiči v 11 případech vyjížděli k popadaným stromům.

Foto: HZS LK/Twitter

V bukovině na Trunovsku spadl strom na dodávku

Silné bouřky dorazily pozdě odpoledne a večer i do Olomouckého kraje. „Zatím jsme zaznamenali asi 15 výjezdů do obce Želeč na Prostějovsku. Jednalo se o zatopené sklepy, hasiči tam také čerpají lagunu, kterou silná bouřka vytvořila,“ řekla Právu krátce před osmou hodinou večerní mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Meteorologové vydali výstrahu před přívalovými dešti, krupobitím a větrem. Na jihu a východě Čech a v části Moravy hrozí povodně. Podle radaru mají bouřky přecházet přes naše území i v pondělí.

Česko ohrožují silné bouřky, hrozí krupobití a povodně

Domácí

Během krátké doby může v zasažených oblastech napršet až 30 milimetrů srážek, dále na východě území až 50 mm. Vítr v nárazech dosáhne rychlosti 70-90 km/h.

Očekává se vzestup hladin, toky leckde vykazovaly zvýšený průtok už v minulých dnech a teprve nyní zvolna klesají.

Reklama

Výběr článků

Načítám