Hlavní obsah

Chladné počasí jen tak Česko neopustí

Novinky, mif

Po nezvykle teplém konci dubna přišlo do Česka ochlazení. A podprůměrné teploty bude rtuť v teploměrech ukazovat také prakticky celý květen. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.5.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Předpokládáme, že období od 6. května do 2. června 2019 bude na našem území jako celek teplotně podprůměrné,“ konstatovali meteorologové.

Ti zároveň upozornili, že největší vliv pro toto hodnocení bude mít první předpovědní týden. „Očekáváme, že týdenní průměr teploty vzduchu bude až kolem 4 stupňů pod normálem,“ stojí ve výhledu.

„V následujících týdnech se předpokládá postupné oteplování, ale týdenní průměry by neměly přesahovat obvyklé hodnoty pro danou roční dobu,“ zdůraznili meteorologové.

Pršet bude více

Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období 6. 5. – 2. 6. 2019 průměrné až slabě nadprůměrné.

První týden očekáváme velmi vlhký a následně by mělo srážek ubývat, takže ve třetím předpovědním týdnu (20.5.-26.5.) můžeme očekávat srážek o něco méně, než je dlouhodobý průměr pro toto období,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 6. května do 2. června v letech 1981 až 2010 byla 14,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 66 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám