Hlavní obsah

Zemědělci v EU dostali neprávem 3 miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Zemědělské fondy Evropské unie vyplatily v posledních třiceti letech neoprávněně přes tři miliardy eur. Většinu z těchto peněz, které zemědělci dostali neoprávněně, se ale Unii nepodařilo vymoci zpět. Do rozpočtu se vrátilo 540 miliónů eur, tedy asi pětina. Zprávu zveřejnil Evropský účetní dvůr. Většina peněz byla vyplacena jako dotace pro vývoz ovoce a zeleniny.

Foto: Sylva Horáková

Dagmar Janovská

Článek

"Vracení peněz je k našemu zklamání jen dílčí a pomalé," řekl auditor účetního dvora David Bostock.

Peníze zpět vymáhají soudy v jednotlivých zemích. Podle Bostocka je největší problém se zeměmi, kde jsou pomalé soudy, například v Řecku. Tamní vinaři dostali neoprávněně osm miliónů eur. Spor o ně začal už v roce 1990.

Největší dlužník, Itálie, která se na sumě podílí poloviční částkou (firmy tu neoprávněně dostaly přes 1,7 miliardy eur), používá zase nepochopitelné metody. Její soudy podezření natolik nadhodnocují, že prošetřují i firmy, které o dotace nikdy nežádaly. Tím se soudy jen zdržují.

Evropské společenství se snaží částky odepisovat na úkor jednotlivých států, nebo celé EU. Metodu odpisů podporuje v reakci na výsledek auditu i Evropská komise.

Porušování pravidel se ročně týká 0,3 až 1,4 procenta všech peněz vynakládaných na společnou zemědělskou politiku. Roční "zemědělské" výdaje kolem 40 miliard eur jsou největší položkou v ročním rozpočtu unie, pohybujícím se okolo 100 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám