Hlavní obsah

Vítejte v EU: Pomohou vám na krizové lince 112

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Okradli vás v některém státě Evropské unie, anebo "jenom" v Česku? Jste svědky dopravní nehody, či požáru? Pro hlášení všech událostí vám na celém území EU postačí jedno jediné číslo telefonní krizové linky: 112.

Foto: PČR

Hledaná Aneta Hanousková

Článek

Univerzální trojčíslí platí v ČR od ledna loňského roku. Praha jeho zavedením splnila požadavky Bruselu, jenž se snažil vytvořit jednu snadno zapamatovatelnou linku pro celou EU.

Právě na ní se mohou obracet lidé v krizových situacích, a to i bez znalostí poměrů v dané zemi společenství. V celé Unii tak člověku i po 1. květnu postačí k přivolání pomoci vytočit kombinaci dvou jedniček a jedné dvojky.

I po vstupu země do EU ale zůstanou v Česku v platnosti rovněž stará známá čísla: 150 hasiči, 155 zdravotní záchranná čísla a 156 městská a 158 republiková policie. Všeobecně dokonce platí, že když se postižený, svědek obrátí na ně v budoucnu přímo, pomoc se dostaví rychleji.

Obsluhu linky 112 podle Ministerstva vnitra ČR zajišťuje u nás čtrnáct operačních center. Tamní pracovníci jsou schopni poradit, pomoci nejen v češtině, ale také v cizích jazycích, minimálně v angličtině.

Zaměstnanci 112 ihned po nahlášení události situaci vyhodnotí a podle její závažnosti informují policii, záchrannou službu nebo hasiče.

Volajícího dokonce mohou případně na zmíněné složky ihned přepojit. Zároveň s hovorem dodají také datový záznam telefonátu: mj. co se stalo, kde se to stalo, kdo volá a jeho telefonní číslo atd.

Dispečer na lince 112 dostává na oplátku od zasahujících složek informace, jak je událost na místě řešena. Má tak přehled i v případě, kdy jednu věc hlásí více svědků.

Na všechny tísňové linky: 112, 150, 155, 156 a 158 se lidé i po rozšíření Unie dovolají zdarma, stejně jako je tomu dosud.

Zítra:Poškozuje vás Brusel? Stěžujte si
Vaše témata posílejte:eu@novinky.cz

Vstup do EU:

zbývá 9 dní

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám