Hlavní obsah

Vězni o Vánocích hrají fotbálek a pečou perníčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vánoce ve vězení nejsou právě nejveselejší záležitostí, ale tamější zaměstnanci i vězni se snaží drsné prostředí aspoň trochu zlidštit. O svátcích se baví řadou akcí od sportovních turnajů až po kulturní vystoupení, koncerty, soutěže či vědomostní kvízy o ceny.

Foto: Jaroslav Březina
Článek

"Každoročně se snažíme dělat několik akcí, "říká mluvčí brněnské věznice Soňa Haluzová, "vězni mají největší zájem o soutěže, šipky, stolní tenis a fotbálek. Za předpokladu, že bude klid, může ředitel věznice i prodloužit večerku, aby se mohli podívat na nějaké pořady v televizi."

Štědrovečerní večeře se u nich bude skládat z filé a bramborového salátu. K tomu budou sladkosti a někteří vězni prý dokonce sami pečou perníčky, se kterými zdobí stromeček. Někteří šťastlivci se dočkají i pravých domácích Vánoc. Ředitel věznice může rozhodnout o přerušení výkonu trestu a umožnit tak odsouzeným navštívit rodinu. "U nás se to letos bude týkat asi 25 lidí," řekla Haluzová.

Na Vánoce se naopak moc netěší poštovní doručovatelky. V prosinci se zvyšuje nápor dopisů i balíčků, i když každý vězeň má nárok jen na omezený počet balíků, z nichž žádný nesmí přesáhnout hmotnost 5 kg. Alkoholu nebo drog se ale vězni pochopitelně nedočkají, pošta prochází přísnou kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám