Hlavní obsah

Vánoční ozdoby mohou být i s kombajnem či tankem

Proti gustu žádný dišputát. Toto rčení platí i při výzdobě vánočních stromečků. Mezi ozdobami se tak můžou objevit například i baňky s kombajnem či tankem. Ručně vám je vyzdobí a namaluje třeba pracovnice opavské Slezské tvorby Marie Macková.

Článek

V podnikové prodejně sedí za stolem a zdobí na přání zákazníků baňky. Většinou úhledným písmem píše jména a vánoční přání. Za léta praxe se už ale setkala i s řadou netradičních přání.

"Chcete tam kromě jména i nějaké hvězdičky?" zeptala se zákazníka. "Chtěl bych tam tank," odpověděl muž středních let, který si nechal vyzdobit baňku pro syna Vaška. "Tank? Jak vypadá?" reagovala žena trochu vyděšeně. "Když mi jej nakreslíte na papír, tak to zvládnu," dodala vzápětí. Zákazník si nakonec hrdě odnášel modrou baňku se zlatým tankem.

"Už jsem splnila nejedno zvláštní přání. Malovala jsem i kombajn. Přál si ho dědeček pro vnuka. Když to dokážu nakreslit, tak zvládnu všechno," vysvětlila.

Na baňky už maluje 23 let. Jejich výroba a zdobení není jednoduchá záležitost. Někomu trvá až deset let, než se v družstvu propracuje na "mistra oboru", který ovládá všechny techniky.

Výroba ozdob není nic jednoduchého

"Máme 300 různých odstínů. Když to vynásobíme různou povrchovou úpravou, je to tisícovka možností. Navíc je v našem katalogu 10 000 variant dekorů," řekl šéf výroby baněk Jaroslav Veverka.

Baňky na stromeček znají všichni. Málokdo ale zná technologii jejich výroby. "Nejprve vyrábíme polotovary z čirého skla, které se pak znovu zahřejí a vyfouknou do požadované velikosti," vysvětlil. Vnitřek baňky se pak vylije pravým stříbrem. Z vnější strany se pak ponoří do barvy. "Stříbro používáme u neprůsvitných ozdob. Dodá barvě lesk," doplnil Veverka.

Jeho tým ročně vyrobí 1,5 miliónu ozdob. Většina skončí v zahraničí. Nejvíce práce v družstvu mají v koncem jara a přes léto. "Venku jsou třeba tropická vedra a v dílně máme Vánoce," řekla jedna z pracovnic. I když mezi baňkami žijí celý rok, na Vánoce a zdobení stromečku se vždy těší.

"Svátky mám moc ráda. Stromeček zdobím pokaždé jinak, do jiné barvy. Vždy si vyberu něco, co se mi líbí," zakončila Macková.

Reklama

Související témata:

Související články

Nazdobené Velikonoce

Velikonoce - svátky jara už jsou za dveřmi. Jak si je letos nazdobíme? Máme pro vás několik zajímavých tipů, které můžete využít a potěšit sebe i ostatní.

Výběr článků

Načítám