Hlavní obsah

Vánoční knihy - Hari Kunzru i Eva Holubová a Jan Kraus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci naší předvánoční inspirace vám přinášíme několik zajímavých tipů na dárky. Vychází například rozhovor Evy Holubové s Janem Krasem Pravdu, prosím!, román Hari Kunzrua Virus a pro děti je tu knížka Peggy Sue a strašidla - Motýl z podzemní říše. Těm, kteří ještě přemýšlejí, jak doma vytvořit vánoční atmosféru, možná pomůže titul Vánoční nápady.

Článek

Eva Holubová, Jan Kraus: Pravdu, prosím!

Odpověď na otázku "Jaký je opravdu Jan Kraus?" se rozhodla hledat jedna z nejoblíbenějších českých hereček Eva Holubová. Jan Kraus považuje rozhovor za jistý druh zábavy, dokonce za jednu z nejhezčích, co zná. Přestože v novinách a jiných médiích už na sebe leccos prozradil, s Evou Holubovou se dostává trochu jinam než v běžných obrázkových časopisech. U ní si je totiž jist, že na rozdíl od většiny českých "psáčů" nebude z textu retušovat všechno to, co by "zapařeného měšťáka" či "propoceného editora" mohlo vyrušit z jeho spořádaného a nudného spočinutí...

XYZ, váz., 320 str., 249 Kč

Hari Kunzru:Virus

Druhý román Hariho Kunzrua je postaven na motivu přenosu a migrace - informací, lidí, technologií, ale též virů. Hlavním aktérem knihy je počítačový virus Leela, který svede dohromady několik lidí z různých kontinentů a dramaticky změní jejich životy.

Román Virus nás vezme na cestu po celém světě. Ve Skotsku, Indii, Londýně, Kalifornii, Dubaji a Bruselu budeme sledovat životní osudy několika postav, povětšinou nešťastných loutek v rukou všemocného osudu, které se nakonec protnou a právě osudové setkání umožní mnohým z nich uvědomit si, proč a jak žijí.

BBart, překlad Ladislav Nagy, 304 str., váz., 199 Kč

Philip K. Dick: Planeta, která neexistovala II

Philip K. Dick, mnoha fajnšmekry považovaný za nejlepšího sci-fi spisovatele v dějinách naší sluneční soustavy, v tomto reprezentativním výboru z rané tvorby přenáší čtenáře do alternativních světů na své verzi zeměkoule, planetě Terra. Zápletky buduje na tématech, jimiž zůstal věrně posedlý i po zbytek svého neobyčejně tvořivého života: cesty časem, hrátky s realitou, svár člověka a technologií, definice lidskosti, komunikace s obyvateli paralelních vesmírů, geneze světa, vývoj lidstva po nukleární katastrofě, kontrola společnosti, telepatie a paranoia.

Kromě několika vydařených horůrků a humorných hříček výbor obsahuje zejména chmurně ironické antiutopie, ve kterých Dick varuje především před ztrátou lidskosti, touhou po moci, ekologickou bezohledností a konzumem závislým na technickém pokroku. Jeho nápadité a překvapivě pointované povídky jsou často i jakousi imaginativní metafyzikou, literárně filozofickými tezemi o možné povaze naší reality.

Argo, překlad Bob Hýsek, Martina Knápková, Pavel Res, Martin Svoboda, Aleš Heinz, Radka Šmahelová, Jitka Novotná, 272 str., 238 Kč

Brussolo Serge: Peggy Sue a strašidla - Motýl z podzemní říše

V sérii knížek o Peggy Sue autor rozvíjí originálním způsobem dětskou fantazii. Hlavní hrdinka prochází četnými dobrodružstvími, při nichž se svým nerozlučným psím společníkem čelí mnohým nebezpečím.

Serge Brussolo zapůsobil v osmdesátých letech, kdy vstoupil na francouzskou literární scénu, jako bomba. Od té doby patří k nejúspěšnějším a také nejplodnějším autorům země galského kohouta. V tomto svazku zachraňuje před poťouchlými bytostmi obřího motýla, který má vzácný dar - kdo se dostane do stínu jeho křídel, upadne do stavu blaženosti.

Mladá fronta, překlad Růžena Steklačová, 206 str., 199 Kč

Vladimíra Pečínková: Vánoční nápady

Vánoce jsou spojeny s klidem, pohodou a sváteční náladou. Abyste ji podpořili, zkuste si vytvořit vlastní a originální dekorace, které vyvolají tu pravou atmosféru. Různé techniky a nápady na vánoční doplňky, ale také dárky pro vaše blízké, na vás čekají ve formě fotografických návodů, podle kterých výrobu snadno zvládne opravdu každý. Autorka vás svými projekty provede celým svátečním obdobím od Mikuláše přes Advent až po Tři krále.

Computer Press, 60 str., brož., 129 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám