Hlavní obsah

Unie nezakazuje úsměv v dokladech

– PRAHA
Právo, Iveta Kramešová

Od konce srpna začne Česko podle směrnic EU vydávat nové cestovní pasy s digitální fotografií, jež bude do dokladu přímo vytištěna. Na fotce by se měl držitel pasu tvářit neutrálně, úsměv mu ale žádná unijní směrnice nezakazuje.

Článek

"Unie rozhodně nevydává žádné nařízení, které by zakazovalo se smát," řekl z Bruselu Právu Jan Vytopil, mluvčí Stálého zastoupení ČR při EU.

To potvrdil i Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva vnitra, podle nějž ani Česko "nepřipravuje žádnou vyhlášku nařizující, jak se mají lidé na fotografiích k dokladům tvářit". "Doporučujeme ale neutrální výraz, který je lepší pro identifikaci osoby," dodal s tím, že i když z tohoto pohledu otevřená ústa a úsměv od ucha k uchu nejsou příliš žádoucí, nebudou rozhodně zakázány. To Právu potvrdil i Friso Roscam Abbing, mluvčí eurokomisaře pro svobodu, spravedlnost a bezpečnost. "Na fotografii musí být člověk zepředu, ne ze strany," dodal.

Žadatele budou fotit samy úřady

Žadatelé o nový pas si ale již nebudou moci přinést fotografii z minilabů - fotit je budou přímo na úřadech speciálně vyškolení pracovníci. Ti podle Vorlíčka poradí, jak by se měl člověk tvářit. Výraz obličeje navíc vyhodnotí sám počítač.

Součástí softwarového řešení pro aplikaci, která bude provozována na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností v rámci projektu e-pas, je i softwarový modul tzv. "ICAO Check Module". Tento modul automaticky ověřuje, zda pořízený obrázek odpovídá specifickým požadavkům ICAO. Jednou z jeho funkcí je i automatická kontrola zavřených úst. "Z fotografií, které doprovázejí článek, by tedy z pohledu tohoto parametru vyhověla pouze ta fotografie, na níž má osoba zavřená ústa," upřesnil Vorlíček.

Digitální foto je součástí biometrických dat, která EU zavádí i na víza a povolení k pobytu. Kromě speciální fotky by měly být do průkazů postupně zaneseny i otisky prstů, obraz rohovky a identifikační prvky obličeje. "Digitální fotografie je první krok biometrických dat. V únoru 2008 by se měl přidat otisk prstů, obraz rohovky je hudbou budoucnosti," vysvětlil Vorlíček. Ubezpečil nicméně, že pasy vydané v minulosti nadále platí. "Doba platnosti uvedená v pasech bude dodržena," řekl.

Němci byli první

První evropskou zemí, která začala vydávat pasy s biometrickými daty, bylo v listopadu loňského roku Německo. Rovněž Němci přistoupili raději na neutrální výraz.

"Široký sympatický úsměv může obličej v uvozovkách deformovat," vysvětlila tehdy mluvčí berlínského ministerstva vnitra.

EU si od zavedení využívání biometrických dat slibuje mnohé - mělo by to přinést výrazné zvýšení vnitřní bezpečnosti a zabránit pašování pasů a jiných dokladů. Zároveň by se mohl průmysl EU stát výrazným tahounem na poli sběru a využívání biometrických dat. Tím by se mu mohlo podařilo ustavit nové technologické standardy a svým rozvojem vytvořit ve státech Unie nová pracovní místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám