Hlavní obsah

Textilní jednání EU a Číny skončila, výsledek zatím neznámý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Jednání Evropské unie a Číny o textilní dohodě v Pekingu právě skončila, sdělil obchodní komisař EU Peter Mandelson. Jejich výsledek činitelé oznámí během pondělní vrcholné schůzky EU a Číny. Dohoda má uvolnit do prodejních sítí velké objemy nadlimitního dovozu čínského textilu, zadržovaného v evropských přístavech.

Foto: , Novinky
Článek

"Ano, jednání skončila," řekl Mandelson agentuře Reuters. Na otázku, zda se dosáhlo dohody, odpověděl: "Uvidíte později."

Jednání o uvolnění textilu, jehož dovozy přesáhly červnové sjednané kvóty, se vedla od neděle. Snahou bylo dokončit je do summitu, na němž se s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem sejdou šéf Evropské komise José Manuel Barroso a britský premiér Tony Blair, který nyní EU předsedá.

O uvolnění zboží z hranic jednají i zástupci 25 zemí EU. Ti se minulý týden na řešení textilní krize neshodli kvůli odporu států s významným textilním průmyslem.

Na hranicích EU se nahromadilo asi 75 miliónů kusů čínských svetrů, kalhot, halenek a podprsenek. Kvůli tomu hrozí EU v předvánoční sezóně nedostatek zboží na pultech a vyšší ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám