Hlavní obsah

První předpověď: mrazivé Vánoce na sněhu

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Vánoce by letos mohly být mrazivé a na sněhu. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí na prosinec. "Skutečně se zatím ukazuje, že by měl být sníh i mráz, ale berte to s velkou rezervou," řekl ve středu Právu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu. Uvedl, že pravděpodobnost splnění měsíční předpovědi je pouze 65 procent.

Foto: internet

Bláto a déšť by se letos měly Vánocům vyhnout.

Článek

Nikdo na světě podle něj neumí ještě tak dlouho dopředu přesně stanovit, jaké bude počasí. 

"Předpověď počasí na Vánoce bude mnohem přesnější sedm nebo pět dní před nimi. Zatím je to orientační," řekl meteorolog.

První prosincová dekáda bude poměrně teplá, ale nevyhneme se uplakanému počasí. Od pátku do neděle se očekává oblačno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost, ojediněle v nížinách mrholení nebo slabý déšť a na horách sněžení. Tomu budou odpovídat i teploty, ty budou v noci v rozmezí 0 až -4 a přes den 1 až 5 stupňů.

Příští týden od pondělí do čtvrtka bude také oblačno až polojasno, místy mrholení nebo sníh s deštěm, na horách sněžení. Noční teploty budou 3 až -2, odpolední 1 až 6.

Dlouhodobá předpověď

Ústav vydal ve středu i dlouhodobou předpověď na prosinec. Z ní vyplývá, že měsíc bude srážkově i teplotně průměrný. To znamená, že by mělo napršet zhruba 45 mm srážek, tedy 45 litrů vody na metr čtvereční. Průměrná teplota bude 0,5 stupně Celsia.

Od 11. do 20. prosince se očekává oblačno, přechodně zataženo, občas déšť nebo déšť se sněhem, na horách sněžení. Noční teploty 4 až -2, denní 1 až 7.

Od 21. do 31. prosince by mělo být zpočátku oblačno, občas sníh, později větší mráz. Noční teploty zprvu 2 až -4, později -2 až -8 a v místech s nočním vyjasněním až -10 stupňů. Denní teploty dosáhnou -2 až 4, postupně -5 až 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám