Hlavní obsah

Při koupi vánočního stromku sáhneme hlouběji do kapsy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Příští týden se začnou na náměstích a volných prostranstvích měst prodávat vánoční stromky. Na většině míst ČR budou o něco dražší než loni. Nejžádanější druh, smrk ztepilý, bude stát nejméně kolem 120 korun.

Foto: Miloš Škoda

Zukowo, 3 závodníci-15 medailí

Článek

Ne všude ale budou ceny vyšší. Například v Brně stojí stejně jako loni, podobné je to i v okolí Českých Budějovic nebo ve Zlíně. Například za dva metry vysokou borovici tu lidé zaplatí asi 300 korun.

Nejdražším stromkem, podle většiny lidí ale také nejhezčím, je jedle. Stojí v průměru 400 až 500 korun. Tento druh stromu nejen lépe vypadá, ale má i další výhody, nepotřebuje zalévat a nezačne opadávat jako třeba smrk.

Dražší stromky budou na severní Moravě

Ceny porostou u stromků na severní Moravě a také na Pardubicku. Prodejci tu zdraží o několik procent, pro stromky musí podle svých slov dojet dál, proto si do ceny připočtou i dražší dopravu. "Jestliže pro ně mám jet 200 kilometrů a zase zpátky, tak se to musí do jejich cen promítnout," řekl prodavač na Třídě Míru. Ceny borovic a smrků v krajském městě začínají přibližně na 100 korunách. Stromky navíc zdraží i kvůli přesunutí do vyšší sazby DPH, které platí od května.

V Moravskoslezském kraji podraží vánoční stromky proti loňsku zhruba o deset procent, což představuje 20 až 50 korun. Zájemci o živý stromek zaplatí letos nejméně 180 korun, luxusnější je přijde i na více než 600 korun. "Důvodem vyšších cen je zvýšení daně z přidané hodnoty a nárůst vstupních nákladů," shodli se zástupci lesních závodů v kraji.

Ceny v Praze sráží konkurence

Levnější než loni budou vánoční stromky v hlavním městě. Stále častěji je totiž doplňkově prodávají hypermarkety, lidé stromeček pořídí současně s velkým nákupem a klasičtí prodejci v centru měst musí s cenami dolů.

"Zatímco loni přišel metrový stromek asi na 150 korun, letos to může být i výrazně méně - 120, ale i 100 korun, řekl Jan Pintíř z firmy Euagroservis - Dvůr Svojšice, která se zabývá agrárním poradenstvím.

Kolik v průměru stojí vánoční stromky (v Kč)
druhcena *
borovice150
smrk ztepilý120
smrk stříbrný250
jedle450
* ceny se odvíjí od velikosti stromku

Mnoho domácností na živé stromečky rezignovalo a jednorázově investují do umělého stromečku. Zaplatí za něj od 300 až do 1500 korun. Ty dražší jdou na první pohled od živých jen stěží rozeznat.

Anketa

Jaký druh stromečku míváte doma o Vánocích?
smrček
25,2 %
borovici
32,7 %
jedličku
17,6 %
máme umělý stromek
24,5 %
Celkem hlasovalo 397 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám