Hlavní obsah

Pod vánočním stromečkem bude letos hodně elektroniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předvánoční nákupní horečka sílí každým dnem. Kromě tradičních dárků jako je kosmetika, oblečení, knížky, hračky, hudební nosiče a sportovní vybavení bude letos velice častým dárkem i elektronika, přičemž nejčastěji půjde o mobilní telefon, LCD monitor, digitální fotoaparát nebo DVD přehrávač. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Foto: archiv Supraphon

Waldemar Matuška (1932 - 2009).

Článek

Ceny elektroniky oproti loňskému roku opět výrazně poklesly a dá se předpokládat, že dárky této kategorie se pod letošním vánočním stromečkem objeví ve větším počtu. Žebříček dárků z kategorie elektroniky vedou mobilní telefony, které plánuje pořídit 17 procent dotazovaných.

Půjde zejména o telefony nižší a střední třídy, neboť více než tři čtvrtiny (78%) respondentů nehodlají za mobil utratit více než 6 000 Kč. Nejdůležitějšími kritérii při jeho výběru by měl být barevný displej (42%), polyfonní vyzvánění (36%) a vestavěný fotoaparát (36%), což podtrhuje současný trend, kterým je zábava a multimédia.

Následuje počítačové vybavení (13% respondentů), kterému v letošním roce vévodí LCD monitory. Je patrné, že mírně "luxusní" počítačové periferie se již zabydlely a stávají se součástí běžných úvah spotřebitelů - sny minulé zimy se stávají skutečností té současné.

Velký zájem je o LCD monitory

Dokladem může být LCD monitor, který se letos stává nejvíce zvažovaným a nejvíce žádaným vánočním dárkem v této kategorii. V loňském roce byl plochý monitor přáním 51 % respondentů a o jeho nákupu uvažovalo pouze 13 % respondentů. Letos bude toto přání uspokojeno (36 % uvažuje o koupi, 30 % si ho přeje). Podobná situace jako u LCD monitorů je také u DVD vypalovaček, které loni představovaly luxus, zatímco letos si je už může dovolit téměř každý.

Dále následují digitální fotoaparáty a kamery (12%), audio systémy a přehrávače (10%) a video/DVD přehrávače (9%). Výsledky letošního průzkumu opět potvrzují nastoupenou vítěznou cestu digitálních technologií také v oblasti fotoaparátů (60%) a kamer (21%). Při konečné volbě bude opět hrát svoji roli cena, neboť více než polovina respondentů považuje svojí hranici do 7 500 Kč (15% do 15 000Kč).

Kolik letos za dárky utratíme?

Přibližně dvě třetiny (64%) respondentů ve věku 25-52 let mají již představu o tom, co si k Vánocům přejí a čím obdarují své blízké. Pokud jde o plánované výdaje na nákup dárků, zůstává podobně jako v minulém roce "magická" hranice 9 000 Kč pro větší část populace (76%) nepřekročitelnou.

Více než čtvrtina české populace (27%) hodlá za dárky letos utratit částku do 3 000 korun a více než třetina (36%) Čechů počítá s vánočním rozpočtem do 6 000 korun. 13% dotazovaných hodlá utratit částku do 9 000 Kč a zhruba pětina do 15 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám