Hlavní obsah

Nový cestovní pas se prodraží na 500 korun

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová

Lidé budou zřejmě muset sáhnout hlouběji do kapsy za nové cestovní pasy s biometrickým zobrazením obličeje a digitálním zpracováním otisku prstu. Správní poplatek má činit 500 korun, což je o 300 korun více než dosud. Zavedení biometrických prvků do cestovních dokladů ČR si má vyžádat do roku 2010 náklady v částce 4,74 miliardy korun.

Článek

Uvádí to ministr vnitra František Bublan v materiálu pro vládu. Upozorňuje, že dosud nejsou ve státním rozpočtu zajištěny finanční prostředky. Proto ve středu vláda rozhodla, aby do dvou týdnů Bublan našel s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministryní informatiky Danou Bérovou (US-DEU) řešení.

Žadatel o pas bude vyfocen buď digitálním fotoaparátem, nebo kamerou se speciálním softwarem. "Podobenka bude uložena na čip. Ten, kdo bude procházet hraniční kontrolou třeba na letišti, bude snímán kamerou a ta si přečte informace z čipu a porovná je. Jde například o vzdálenost očí od sebe či délku nosu od kořene," vysvětlila včera Práva mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

Týká se jen nových cestovních dokladů

O zavedení tzv. biometrických prvků, na základě kterých se jednoznačně identifikuje držitel cestovního dokladu, se shodly členské státy EU.

První prvek - zobrazení obličeje - jsou povinny státy zavést do 28. srpna 2006. Nařízení se však vztahuje pouze na nově vydávané cestovní doklady s platností delší než jeden rok. Dosavadní cestovní doklady zůstanou v platnosti po dobu v nich uvedenou. Očekává se, že do srpna příštího roku bude zvýšený zájem o pasy bez biometrických prvků, které budou mít stále desetiletou platnost za současný 200korunový správní poplatek.

Otisky prstů nebudou vedeny v žádné evidenci, po vyrobení pasu a uplynutí reklamační lhůty budou záznamy o otiscích zničeny. Cílem zavedení biometrických prvků do pasů je zvýšit minimální bezpečnostní standardy evropských cestovních dokladů, jde také o podmínku USA pro zachování, v případě Česka zavedení bezvízového styku mezi dotčenými zeměmi.

Méně míst pro vydávání pasů

Vzhledem k vysokým nákladům, které jsou spojeny s vybavením každé úřední místnosti příslušnou technikou, zabezpečením a personálem, se navrhuje výrazně omezit místa pro vydávání dokladů.

Zatímco nyní je možné podat žádost o pas na 1273 místech v ČR, nově to bude už jen na úřadech obcí s rozšířenou působností, jichž je 227, a nadále i na zastupitelských úřadech. Tam budou žadatelé také fotografováni, uvedla mluvčí Kovářová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám