Hlavní obsah

Křišťálový glóbus pro Jana Němce, pocta Hustonovi a Hollému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu převezme na 41. ročníku MFF Karlovy Vary, který proběhne od 30. června do 8. července 2006, režisér Jan Němec.

Článek

Němec proslul v šedesátých letech minulého století především snímky Démanty noci a O slavnosti a hostech.

21. srpna 1968 zachytil na filmový materiál vpád spojeneckých vojsk do Prahy, ze kterého sestříhal snímek Oratorium pro Prahu, jež mu vyneslo uznání filmové kritiky a zároveň zavržení ze strany mocných. V roce 1974 musel emigrovat a následně žil v Německu, USA a Velké Británii.

Letos sedmdesátiletý tvůrce zaujímá výsadní postavení mezi českými filmaři zejména neutuchající snahou dobrat se originálního filmového vyjadřování. Ve znamení experimentů s filmovou formou či novými technologiemi se nese jeho zatím poslední film Toyen, portrét přední osobnosti českého surrealismu.

Pocta Hustonovi i Hollému

Šestice filmů včetně Pokladu na Sierra Madre, kde se ve strhující roli představil Humphrey Bogart, připomene sto let od narození amerického režiséra Johna Hustona. Vytvořil snímky jako Nadmuté město, Mustangové či Muž, který chtěl být králem. Většinu filmů natočil podle literárních děl. 

Mezi nejznámější filmy slovenského režiséra Martina Hollého, který zemřel před dvěma lety, patří Medena veza (1970), Súkromná vojna (1977), Tichá bolest (1990) či právě Signum Laudis (1980), za který získal Křišťálový globus na 22. MFF Karlovy Vary 1980.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám