Hlavní obsah

Farmáři z nových zemí EU se dotací dočkají asi dříve

BRUSEL

Farmáři v Česku, na Slovensku a v dalších nových členských zemích Evropské unie zřejmě nebudou muset čekat na přímé platby z Bruselu až na počátek prosince, ale dotace by mohly dorazit již v polovině října. Uvedla to v pondělí mluvčí EK Beate Gminderová s tím, že rozhodnutí by mělo padnout během září.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Zástupci společnosti Gerresheimer Horsovsky Tyn spol. s r.o., Plzně, Systhermu s.r.o. a Centra pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov.

Článek

"Přímé platby pro farmáře v osmi členských zemích se měly začít vyplácet od 1. prosince, ale některé země požádaly, aby se tak stalo dříve, již od 16. října. Evropská komise je žádosti příznivě nakloněna," řekla Gminderová.

Rolníci v nových členských zemích - s výjimkou Kypru a Malty - v prvním roce členství v unii získají z Bruselu přímé platby na úrovni čtvrtiny subvencí, které dostanou zemědělci v dosavadní "patnáctce"; státní rozpočty nováčků přitom mohou přispět až do úrovně 55 procent dotací pro farmáře v "starých" zemích. Rozdíl se podle dohod z předloňského kodaňského summitu bude každoročně zmenšovat a v roce 2013 se zcela smaže.

Čeští rolníci mají dostat 6,5 miliardy korun

Dotace farmářům jsou v EU vypláceny zpětně, ale nový finanční rok začíná pro společnou pokladnu právě 16. října, takže po tomto datu lze podle zdroje z komise "nováčkům" vyplatit subvence za letošní rok. Nejprve ovšem ještě musí žádost Polska, Slovenska a Lotyšska schválit výbor pro přímé platby, v němž zasedají i zástupci všech 25 členských zemí EU.

Čeští farmáři by za letošní rok měli z EU obdržet necelých 6,5 miliardy Kč, ze státní pokladny již dostali 5,2 miliardy. "Určitě je vždy dobré mít peníze k dispozici dříve, proti tomu rozhodně nejsme, ale životně důležité to může být spíše pro země, které nestačily vyplatit doplatek farmářům ze svého rozpočtu," řekl ČTK Jiří Šír z českého stálého zastoupení při EU.

Varšava při žádosti o urychlení výplat přímých plateb argumentovala především tím, že pro polské farmáře je první rok v unii mimořádně těžký, protože přišli o některé výhody, například o dotace na pohonné hmoty, zatímco výrobní náklady stouply a výkupní ceny klesly. Peníze z Bruselu by farmářům dorazily právě v době, kdy splácejí úvěry a nakupují osivo a hnojiva na další sezonu.

Ministr zemědělství Wojciech Olejniczak ve svém čtvrtečním dopisu rovněž ujistil, že platební agentura řádně funguje, je schopná denně vyřídit 30 000 žádostí a také již vytipovala pět procent farem, které mají být překontrolovány do konce srpna. Následně se ještě mají odehrát namátkové kontroly expertů z Bruselu, což by se mělo stát následující měsíc.

Žádosti o platby si již podalo více než 1,4 milionu polských farmářů, obhospodařujících skoro 94 procent zemědělské půdy, což je dosud nejvyšší podíl v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám