Hlavní obsah

Evropané očekávají vzestup ekonomiky

Právo, rsk
BRUSEL

Většina, tedy 55 procent obyvatel EU, očekává, že se v příštích pěti letech zlepší ekonomická situace na území pětadvacítky. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometer, který byl zveřejněn v pátek v návaznosti na akční plán Komise na obnovení Lisabonského procesu, jehož cílem je do roku 2010 udělat z Unie nejkonkurenceschopnější uskupení na světě.

Foto: , Novinky

Obavy mají ale ze stavu trhu práce a důchodového systému.

Článek

Z čísel vyplývá, že 48 procent lidí očekává zlepšení kvality života (opak čeká 26 %). A přestože si celkově obyvatelé Unie myslí, že podmínky v EU jsou lepší než jinde ve světě, v deseti nových státech s tímto tvrzením souhlasí jen čtvrtina lidí.

Značné pochyby panují kolem trhu práce. Zatímco 43 procent obyvatel soudí, že se jejich situace zlepší, 40 procent s tím nesouhlasí. Většina lidí však obavy, že si udrží práci, nemá - nejméně jistí si jsou Slováci (51 %). Češi obavami sice netrpí (84 %), ale 86 procentům se situace na trhu práce nelíbí.

Velmi skeptičtí zůstávají Evropané k důchodům - tři ze čtyř nemají důvěru v budoucnost penzijních systémů a jen 16 procent Čechů neopustil optimismus. Většina lidí v EU navíc v příštích pěti letech očekává zhoršení systému sociálního zabezpečení.

Z průzkumu dále vyplynulo, že padesát procent lidí se domnívá, že se zlepší i situace kolem životního prostředí (oproti 30), které je pro všechny státy s výjimkou Litvy důležitější než konkurenceschopnost v hospodářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám