Hlavní obsah

Žížaly v chlebu nebo těstovinách. I to by mohla být budoucnost

Novinky, nčs

Že vás představa několika zkroucených žížal na talíři příliš neláká? Není divu. Žížaly by však měly být jídlem budoucnosti. Alespoň podle lotyšské vědkyně Ilgy Gedrovicové, která se právě těmito kroužkovci zabývá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žížaly jako budoucí gastronomický trendVideo: Reuters

 
Článek

Jak sama Gedrovicová přiznává, žížalami se začala zabývat poté, co je pozorovala na vlastní zahradě. Svoje poznatky přinesla na univerzitu v Jelgavě, kde je začala studovat víc.

Podle studie mají žížaly vysoký obsah bílkovin a dalších živin, který je srovnatelný s běžně konzumovaným masem. Obzvlášť sušené žížaly jsou prý výborným zdrojem živin.

Vedle nejsýrovější pizzy na světě bledne Quattro Formaggi závistí

Muži

Dalším plusem je poměrně nenáročný „chov” žížal, které se kromě ekologické nenáročností spokojí s podstatně menším prostorem než hospodářská zvířata.

Žížaly do chleba

Podle Gedrovicové by lidé mohli začít žížaly konzumovat v jídlech, kde jejich přítomnost bude sotva poznat. Na mysli má přidávání sušených žížal do chleba, těstovin či sladkého pečiva.

Hmyz do evropských kuchyní se líhne v Jaroměřicích

Domácí

Vědkyně však dodala, že jistě ještě potrvá, než se skutečně potvrdí, že žížaly nejsou pro člověka zdravotně závadné a další čas zabere zvykání si Evropanů na netradiční živočichy na talíři.

Reklama

Výběr článků

Načítám