Hlavní obsah

Žížaly v chlebu nebo těstovinách. I to by mohla být budoucnost

Že vás představa několika zkroucených žížal na talíři příliš neláká? Není divu. Žížaly by však měly být jídlem budoucnosti. Alespoň podle lotyšské vědkyně Ilgy Gedrovicové, která se právě těmito kroužkovci zabývá.

Žížaly v chlebu nebo těstovinách. I to by mohla být budoucnost

Jak sama Gedrovicová přiznává, žížalami se začala zabývat poté, co je pozorovala na vlastní zahradě. Svoje poznatky přinesla na univerzitu v Jelgavě, kde je začala studovat víc.

Podle studie mají žížaly vysoký obsah bílkovin a dalších živin, který je srovnatelný s běžně konzumovaným masem. Obzvlášť sušené žížaly jsou prý výborným zdrojem živin.

Dalším plusem je poměrně nenáročný „chov” žížal, které se kromě ekologické nenáročností spokojí s podstatně menším prostorem než hospodářská zvířata.

Žížaly do chleba

Podle Gedrovicové by lidé mohli začít žížaly konzumovat v jídlech, kde jejich přítomnost bude sotva poznat. Na mysli má přidávání sušených žížal do chleba, těstovin či sladkého pečiva.

Vědkyně však dodala, že jistě ještě potrvá, než se skutečně potvrdí, že žížaly nejsou pro člověka zdravotně závadné a další čas zabere zvykání si Evropanů na netradiční živočichy na talíři.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků