Hlavní obsah

Žebříček nejlevnějšího piva na světě: Praha na bedně a řada překvapení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi milovníky zlatavého moku, a zároveň rádi cestujete, možná vám přijde vhod žebříček, který sestavil britský web pro porovnávání cen Money.uk. Ten přišel se seznamem měst, kam se vydat na pivo, a Praha v něm nechybí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žebříček srovnává města po celém světě, bere v potaz počet pivovarů v přepočtu na počet obyvatel, cenu piva v restauracích či počet barů a hospod. Co se týče samotných cen, na druhé místo server zařadil Prahu s průměrnou cenou piva 39,98 Kč.

Za levnějším pivem už se podle žebříčku dá vyrazit jen do argentinského Buenos Aires, v seznamu však chybí třeba východoevropské metropole, kde je mnohdy cena piva srovnatelná s Českou republikou.

V první desítce pak figurují třeba polská města Varšava, Krakov a Vratislav, ruská Moskva a trochu překvapivě také tři města ve Spojených státech (Fort Collins, Austin a Grand Rapids), kde pivo stojí v přepočtu 85 korun.

Prázdnější hospody, více lahví a plechovek. Jak covid změnil konzumaci piva

Ekonomika

Zajímavým městem pro pivaře je jistě Asheville, které byste hledali v Severní Karolíně. Město s necelými 100 tisíci obyvateli má v přepočtu 2,8 pivovaru na 10 tisíc obyvatel. V Praze je podle žebříčku celkem 101 pivovarů, což vychází na 0,76 pivovaru na 10 tisíc obyvatel.

Návštěvu Prahy doporučuje web pivařům i z toho důvodu, že město disponuje velmi hustou sítí hospod, barů a klubů. Podle dat vychází na 10 tisíc obyvatel zhruba šest hospod.

Věděli jste, že...
v pátek 6. srpna bude Mezinárodní den piva? Oficiálně se slaví od roku 2007, kdy byl založen v Kalifornii.

V celkovém indexu pro „nejlepší města pro pivaře na světě” se Praha umístila na druhém místě za Ashevillem a před Krakovem. Jak web na závěr své zprávy uvádí, Praha, potažmo Česká republika, je pivu země zaslíbená.

Na opačné straně seznamu se umístila města jako Londýn, Melbourne, Boston či Dublin. Vůbec nejdražší pivo pak čepují v San Francisku, kde zaplatíte průměrně 170 korun. Trochu překvapivě se na seznamu neobjevila žádná skandinávská města, i když je známo, že pivo v Oslu, Kodani či na Islandu je několikanásobně dražší než v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám