Hlavní obsah

Vyzkoušeli jsme mechanické „digitálky“ za dva milióny

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeitwerk od německé manufaktury A. Lange & Söhne je bez nadsázky mistrovským dílem, které patří mezi to nejlepší a nejzajímavější v současné hodinařině. Proto jsme ani na moment neváhali, když se objevila příležitost podívat se na verzi Striking Time, která je na rozdíl od standardního modelu vybavená bicím mechanismem.

A. Lange & Söhne Zeitwerk Striking TimeVideo: Novinky

 
Článek

Když model Zeitwerk u Langeho před pár lety představili, působil mezi převážně klasickým portfoliem značky tak trochu jako zjevení. Klasické ručičky totiž vystřídalo digitální zobrazení času inspirované slavnými hodinami drážďanské opery. U německého výrobce se jednalo o první takovéto hodinky v jeho historii.

Krásně vyvážený ciferník pak doplňuje malá sekundová ručička na pozici šest, kterou vyvažuje rezerva nátahu na dvanáctce. O chod se stará kalibr s ručním nátahem, jenž u šťastných majitelů těchto hodinek možná vyvolal myšlenku na to, jestli by nebylo lepší nosit Zeitwerk obráceně.

Foto: A. Lange & Söhne (2x)

Nalevo platinová verze se stříbrným ciferníkem, napravo bílé zlato s černým ciferníkem.

Jako by toho nebylo málo, následovala verze Striking Time vybavená dvěma malými kladívky. Ta jsou umístěna pod okénky zobrazujícími čas. Pravé odbíjí vysokým tónem každou čtvrthodinu, levé pak hlubším zvukem celou hodinu. Jakkoliv je to praktická a stylová funkce, občas může rušit, například při jednání nebo schůzce, takže ji samozřejmě lze dle potřeby deaktivovat.

Tvar kladívek odkazuje na historii městečka Glasshütte, kde A. Lange & Söhne sídlí. Když byly totiž vytěženy místní doly, byl to právě Ferdinand Adolph Lange, který zde založil manufakturu na výrobu hodinek a dal lidem práci.

Pouzdro je u Striking Time velké 44,2 milimetru, což se oproti 41,9 milimetru u standardního Zeitwerku zdá možná hodně, ale hodinky ve skutečnosti nepůsobí tak velkým dojmem. Vizuálně by bez problému obstály jako volnočasový kousek.

Kalibr L043.2

Manufakturní ručně zdobený kalibr L043.2 nacházející se uvnitř hodinek bez potíží obstojí i před kritickým okem těch největších znalců hodinářského umění. U Langeho ostatně nelze čekat nic jiného. Snad ani nemá cenu uvádět, že se skládá ze 415 částí, má 68 kamenů a rezervu chodu 36 hodin.

Striking Time existuje ve verzi s platinovým pouzdrem a stříbrným ciferníkem, která je limitována počtem sta kusů, a pak ve verzi s pouzdrem z bílého zlata a černým ciferníkem, kterou si můžete prohlédnout na videu. Její cena? Něco přes dva milióny korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám