Hlavní obsah

Výčep budoucnosti? Pivo naservíruje během chvilky, platí se kryptoměnou

Znáte to, přijdete do hospody, chcete pár kousků zaplatit kartou, ale číšník vás upozorní, že platba je možná jen v hotovosti. V Turecku vám v jistém podniku nabídnou jako alternativu i platbu kryptoměnami. A to bez zbytečného čekání.

BEZ KOMENTÁŘE: Start-up Pubinno umožňuje platit za čepované pivo v kryptoměnáchVideo: AP

 
Článek

Zájemci, kteří by rádi pivo zaplatili třeba bitcoinem, musí mít speciální aplikaci podporující technologii Lightning Network, která má pomoci zjednodušovat platby kryptoměnami. V praxi taková platba probíhá pomocí QR kódu u samovýčepu.

„Díky této technologii mají provozovatelé barů možnost ušetřit na personálních nákladech a dostávají od zákazníků platby ihned bez zbytečných provizí. Zákazník zase dostane hygienicky nezávadné pivo, a to ihned v požadovaném množství,” říká Can Algul, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Pubinno.

Tradiční soutěž o nejlepší česká piva zná své letošní vítěze

Muži

Zařízení zatím není nainstalováno v žádném stálém baru, zájemci jej ale mohou vyzkoušet ve vývojovém centru společnosti v Istanbulu.

S „kryptovýčepem” se nadšenci mohli setkat také na hudebním festivalu, kde by v budoucnu mohlo podobné zařízení najít uplatnění, uvedla agentura AP.

„Zákazník během dvou vteřin dostane potvrzení o platbě a zařízení načepuje půllitr piva,” vysvětlil Algul, jehož společnost spoléhá na rostoucí popularitu kryptoměn.

V samotném Turecku to však bude mít společnost složité. Země sice umožňuje obchodovat s kryptoměnami, nedovoluje však za ně nakupovat zboží.

„Zatím většina lidí používá bitcoin pouze jako investici a neustále sleduje vývoj ceny, to je pochopitelně velmi rizikové. Samotná technologie je pro nás však důležitá. Zatím jsme většinou omezeni zákonnými měnami a každých deset let čelíme rostoucí inflaci,” uvedl Enes Ozkan, ekonom a výzkumník v oblasti kryptoměn na Istanbulské univerzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám