Hlavní obsah

Vloni žádný, letos moravští vinaři vezou z New Yorku tituly rovnou dva

Vinaři z České republiky získali na letošní soutěži Great American International Wine Competition v New Yorku dva tituly šampiona, sedm platinových medailí a 17 medailí zlatých. Sbírku doplnilo 78 stříbrných a 38 bronzových medailí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Titul šampiona, tedy nejlepšího vína v kategorii, získal Tramín červený 2019, výběr z hroznů z vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic, a Rulandské šedé 2020, pozdní sběr z vinařství Václava Zapletala z Velkých Bílovic. Platinové medaile získala vinařství Štěpán Maňák, vinařství KOSÍK, Dvořáček LTM, Žůrek, Znovín Znojmo, Vinofol a Osičkovo VRO Group.

Vína z Moravy a Čech obstála v konkurenci 953 vín z celého světa, což je o něco méně než obvykle kvůli stále platným protipandemickým opatřením.

„Americké hranice jsou privátní turistice stále velmi přivřené. Dopravit tam palety s víny opravdu není jednoduché, ale stále to ještě umíme,” podotkl šéfredaktor časopisu Sommelier Luboš Bárta, který účast vín z Česka na soutěži zajišťoval.

Loni vinaři nezískali žádný titul šampiona, ale přivezli z Great American 18 platinových medailí.

Malá moravská obec slaví. Tamní víno uspělo v prestižní soutěži

Muži

Great American International Wine Competition je jednou z nejprestižnějších soutěží v Americe i díky své charitativní základně. Pořadatelská nadace Raise a Glass je newyorskou neziskovou organizací a byla vytvořena s cílem pomáhat zachraňovat a zlepšovat životy dospělých a dětí na celém světě.

Své poslání naplňuje tím, že shromažďuje a daruje zasloužilým charitativním organizacím cenný majetek, tedy tisíce oceněných lahví vína, piva a lihovin, které využívají při svých benefičních galavečerech, večeřích, aukcích a dalších akcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám