Hlavní obsah

Ve Švédsku vytvořili pivo za použití odpadní vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze zvýšit povědomí o možnostech přeměny odpadní vody na pitnou, vytvořil jeden ze švédských pivovarů speciální pivo, při jehož výrobě byla využita právě přečištěná odpadní voda. Tvůrci projektu tvrdí, že přimět lidi pít takovou vodu není technologická výzva, nýbrž psychologická, a že pivo je nejvhodnějším nástrojem, který k tomu může dopomoci, píše server odditycentral.com.

Foto: Profimedia.cz

Pivo bylo vyrobeno za použití odpadní vody.

Článek

Jedinečné pivo s názvem PU:REST je dílem stockholmského pivovaru Nya Carnegiebryggeriet, který na jeho výrobě spolupracoval s institutem Swedish Environmental Research Institute (IVL) a společností Carlsberg.

Cílem projektu je ukázat lidem, že přečištěná odpadní voda může být stejně čistá jako voda z kohoutku. „Recyklovaná voda je stejně tak čistá a bezpečná jako kohoutková, ale lidé jsou k pití přečištěné odpadní vody stále skeptičtí,“ svěřil se projektový manažer z IVL Staffan Filipsson.

„Ve světě ohroženém nedostatkem vody chceme ukázat, že již máme technologie k recyklaci odpadní vody na pitnou vodu, která je stejně čistá jako kohoutková,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Sládek pivovaru Nya Carnegiebryggeriet Chris Thurgeson.

Sládek pivovaru Nya Carnegiebryggeriet Chris Thurgeson popsal svou nejnovější chloubu, která byla ve Švédsku představena minulý týden, jako „křišťálově čistý pilsner“.

Dodal také, že „jak výrobci, tak konzumenti musí začít přemýšlet odlišně, pokud se chceme úspěšně postarat o zdroje, které nám země nabízí".

PU:REST je momentálně k dostání pouze ve svém domácím pivovaru ve Stockholmu, od 2. července bude k dispozici ve vybraných restauracích a festivalech po celém Švédsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám