Hlavní obsah

Válečný veterán si po 68 letech zopakoval výstup do oblak

Novinky, nčs

Během druhé světové války se dnes třiaosmdesátiletý Antony Hughes proháněl vzduchem jako člen Královského letectva (RAF). O 68 let později se mu podařilo splnit si sen a vznést se navzdory své nemoci do oblak ještě jednou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 82letý veterán RAF znovu sedl do dobového dvojplošníku a zopakoval si svůj první letVideo: AP

 
Článek

Hughes trpí Parkinsonovou nemocí, přesto se dokázal vrátit do míst, kde za druhé světové války bojoval v řadách Královského letectva.

Povedlo se mu to během minulého týdne, kdy se v britském hrabství Oxfordshire vznesl s dvouplošníkem Tiger Moth.

Foto: Profimedia.cz

Hughes v kokpitu za druhé světové války

A nebyl by to správný letec, kdyby nepřidal akrobatickou vložku. Ve vzduchu s letadlem udělal smyčku, poté bezpečně přistál.

„Kdepak nebezpečné, takové kousky jsou ve vzduchu běžná rutina, mnohdy se cítím hůř, když jedu v autobuse,” zažertoval po přistání letec, který má jednu dceru a také je čtyřnásobným dědečkem a dvojnásobným pradědečkem.

Foto: Profimedia.cz

Antony Hughes na snímku s pilotem a svým vnukem

Hughes s letadlem Tiger Moth u RAF začínal. „Bylo přesně takové, jaké si ho pamatuji. Poskakovalo a bylo hlučné, ale je to jedinečný zážitek a splněný sen. Musím poděkovat všem, kteří mi umožnili si jej splnit,” dodal spokojený veterán pro agenturu AP.

Hughes po válce u letadel pokračoval. Jako inženýr se věnoval letectví celých 45 let. Jeho přání mu pomohl zorganizovat personál domova pro seniory, kde Spike, jak se Britovi přezdívá, po smrti manželky žije. Shodou okolností mezi personál domova patří i jeho dcera Cheryl.

Reklama

Související články

Aby mohli do vesmíru, nejdřív musí pod zem

Cesty do vesmíru lákají celé generace. Jak to ale ve skutečnosti v prostoru nulové gravitace vypadá, to si zatím umí představit pouze hrstka vyvolených. Aby se...

Češi v oblacích patří ke světové špičce

Desítky různobarevných horkovzdušných balonů vznášejících se na obloze mohli lidé vidět letos v srpnu v Jindřichově Hradci, kde se konal 23. ročník mistrovství...

Výběr článků

Načítám