Hlavní obsah

V největší továrně na zmrzlinu v Česku mají žně ve stejnou dobu jako zemědělci

Právo, Pavel Karban

Doslova jako v ráji si musí v opavském závodě společnosti Bidvest připadat milovníci zmrzlin a nanuků. Z výrobních linek totiž neustále „tečou“ nanukové dorty či zmrzliny a nanuky se noří do sladké čokolády. Ročně továrna vyrobí asi 11 miliónů litrů zmrzliny, což ji řadí na první místo mezi tuzemskými výrobci.

BEZ KOMENTÁŘE: Ročně továrna vyrobí asi 11 miliónů litrů zmrzlinyVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Jsme sezónní firma, alespoň co se týče zmrzliny. Lidé ji konzumují nejvíce, když je teplo, potvrdila vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobku společnosti Dalena Martiníková s tím, že pokud je horké léto, firma vyrábí zmrzlinu téměř nepřetržitě.

„Když přijde výjimečně teplý rok, musíme pracovat i o sobotách a nedělích,“ dodala s tím, že přes letní měsíce firma využívá i desítky brigádníků. „Máme obvykle 330 zaměstnanců, v letním období přibíráme i agenturní pracovníky, brigádníky, těch bývá kolem 80 až 100. Jsou na pomocných pracích, balí výrobky, nejsou u obsluhy strojů, tam musí být stálí zaměstnanci,“ nastínila Martiníková.

Když v roce 1997 společnost Nowaco koupila Slezské mrazírny Oceán, tak se v opavském závodě vyrábělo 10 druhů zmrzlin a asi pět druhů hotových jídel. Dnes továrna pod svým stávajícím majitelem vyrábí 80 druhů zmrzlin a 45 druhů jídel. Většina produkce jde na domácí trh a Slovensko, část výroby firma vyváží do Maďarska, Polska, Německa, pobaltských republik, Slovinka a částečně Chorvatska.

Tisíce tun potravin

Nejznámějšími značkami opavského závodu jsou Nowaco, Dobroty babičky Kláry, pečivo Bagetier a mezi zmrzlinami Prima.

„Hotových jídel vyrobíme ročně asi 4,5 tisíce tun, pečivo o objemu zhruba 4 tisíce tun a co se týče balírny zeleniny, která je na druhé straně Opavy, tak tam ročně zabalíme 11 tisíc tun zeleninových směsí,“ podotkla Martiníková.

Kromě zmrzlin je podle ní sezónním výrobkem i pečivo, zvláště jablečné a ovocné záviny, které se více vyrábí i prodávají na podzim. Listové těsto si továrna vyrábí sama.

1500 kg těsta za hodinu

„Základní těsto z mouky, vody a dalších ingrediencí se klade na pás a na něj se v určitém poměru klade vrstva tažného margarinu. Na lince dochází k zabalení tuku, pak se těsto různě skládá přes sebe a rozvaluje, až má na konci asi 60 vrstev vodového moučného těsta a stejný počet tukových vrstev,“ popsal technolog Vratislav Běhal a dodal, že kapacita linky je 1500 kilogramů těsta za hodinu.

Co naopak vyrábí v Opavě v průběhu roku ve zhruba stejných objemech, jsou hotová jídla. Mezi nejznámější „hotovky“ tu patří obalovaný sýr, hamburgery, plněné knedlíky, krokety, bramborové šišky, masové kuličky, omáčky nebo plněné papriky.

„Každá linka má svoji míchárnu, kde se připravují suroviny. Pak přijde na řadu výrobní linka, na jejímž konci se jídlo tepelně upraví, pak zchladí a zmrazí,“ objasnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám