Hlavní obsah

V Iráku vyrábějí tradiční tahini za pomoci 500 let starého vodního mlýna

Ačkoliv doba pokročila, v iráckém městě Amádíja, ležícím v guvernorátu Dahúk v autonomní oblasti Irácký Kurdistán, se u výroby sezamové pasty tahini drží starých tradičních metod. Jejich produkt, který vyrábí pouze díky 500 let starému vodnímu mlýnu, je v okolí natolik oblíbený, že se tamní lidé musí registrovat a čekat na něj několik měsíců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V 500 let starém mlýně se pořád vyrábí tradiční arabská pastaVideo: Reuters

 
Článek

Tahini je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek, která je rozšířená především v arabských zemích. V iráckém městě Amádíja si na výrobu této pochoutky vystačí pouze s vodním mlýnem. Sezam, který získávají výhradně z oblasti Irácký Kurdistán, je tak drcen pouze díky vodnímu toku.

„Tento mlýn byl postaven v 15. století. Společně s mostem ho nechal postavit tehdejší starosta. Poté, co jsme ho zrenovovali, ho stále používáme. Drtíme sezam a vyrábíme tahini,“ svěřil se agentuře Reuters majitel vodního mlýna Sulaiman Hussein.

„Historie výroby tahini ve městě Amádíja je velmi dlouhá. Nelze zmínit přesné datum, ale místo bylo sezamovou pastou proslavené už hodně dávno. Tehdy ještě nebyla elektřina, a tak se k výrobě využíval mlýn poháněný vodou. A přesně tak se zde tahini vyrábí i dnes,“ řekl jeden z tamních obyvatel Saeed Mostafa.

Zhruba 500 let starý mlýn je v provozu sedm měsíců v roce. Hussein tvrdí, že za den jsou schopni vyprodukovat až 350 kilogramů sezamové pasty. Výsledný produkt je však v regionu natolik oblíbený, že se zákazníci musí registrovat a mnohdy na něj čekat i několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám