Hlavní obsah

Utratil životní úspory a koupil městečko duchů, teď ho zkouší oživit

Když se v roce 2018 objevila informace, že je na prodej bývalé hornické městečko v kalifornském pohoří Inyo Mountains, dvaatřicetiletý Američan Brent Underwood okamžitě zpozorněl. O pár měsíců později utratil veškeré životní úspory a město duchů koupil. Teď ho přivádí zpět k životu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opuštěné hornické městečko Cerro Gordo z 19. století stálo Underwooda 1,4 milionu dolarů (30 milionů korun). Kromě veškerých životních úspor pomohly také investice kamarádů a plán na obnovu dávno zapomenutého městečka se stal skutečností.

Od roku 2018 ale místo navštívil jen několikrát, správu města nechal v rukou bývalého vysokoškolského profesora Roberta Louise Desmaraise, který v opuštěné osadě žil a poslední dvě dekády pracoval v podstatě jako správce a turistický průvodce, jenž prodával zájemcům i kusy stříbra z bývalého dolu.

Společnost ho nebavila, tak ve městě duchů hledá stříbrnou žílu

Muži

V březnu loňského roku se ale Desmarais, který původně do opuštěné osady jezdil jen na letní prázdniny, kvůli pandemii koronaviru rozhodl, že se na nějaký čas vrátí k manželce do Arizony a Cerro Gordo doslova spadlo do klína samotnému Underwoodovi.

Ten v opuštěném městě strávil posledních 10 měsíců, daleko od společnosti, daleko od pandemie. „Přijel jsem sem v březnu, když byla zrovna sněhová bouře. Musím přiznat, že pocházím z Texasu a vyrůstal jsem na Floridě, takže si asi umíte představit, jak moc jsem byl nepřipravený,” přiznává Američan, který v horách zprvu na šest týdnů uvázl.

Během loňského roku pak postupně začal dávat městečku nový život. Založil si rovněž kanál na YouTube, kde jeho počin sledují desítky tisíc lidí. Jak sám říká, nikdy nebyl zrovna zastáncem historek plných duchů a záhad, ale jeden zážitek ho donutil změnit názor.

V Kalifornii se prodává westernové město duchů z 19. století

Cestování

„Jednou jsem šel k večeru pozorovat západ slunce a v jednom z domů se někdo díval z okna. Když mě uviděl, rychle zatáhl závěsy,” popsal nepříjemný zážitek z města, které vzniklo už v roce 1865 a pomohlo vybudovat Los Angeles. Tehdy se zde otevřel první těžební důl.

Vysoká kriminalita

Lokalitu o několik let dříve objevili mexičtí horníci, kteří v regionu pátrali po stříbru. Když objevili jeho bohatý zdroj, pojmenovali místo Cerro Gordo, což by se dalo přeložit jako hory nebo kopce tuku. Později byla osada největším producentem stříbra v Kalifornii. Ale už před rokem 1880 se začalo městečko vylidňovat, mimo jiné kvůli klesající hodnotě stříbra.

Cerro Gordo se rovněž stalo nechvalně proslulé kriminalitou. V době prosperity se podle serveru Independent ve městě udála jedna vražda týdně. Díky tomu je prý dodnes slyšet, jak se vítr prohání dírami po kulkách v některých budovách.

Underwood přesto věří, že z města, kde je stále asi 22 relativně zachovalých staveb včetně historického hotelu, kaple nebo salonu, může vytvořit turistickou atrakci. Spoléhá přitom na přirozenou zvědavost lidí, kteří touží nasát atmosféru dávno zapomenutého místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám