Hlavní obsah

Tohle není velvyslanectví, ale dům amatérského vexilologa

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběratelství je vášeň, a když člověka nadchne, je z toho mnohdy parádní podívaná. Čtyřiasedmdesátiletý Alex Adlam z anglického Cheltenhamu před 12 lety propadl vlajkám, kterých má ve svém domě již 680 včetně několika cenných kousků. A vždycky jich několik visí.

Foto: Profimedia.cz

Dokážete poznat všechny vlajky?

Článek

Adlamova sbírka vlajek je podle serveru Daily Mail tou největší soukromou na území Velké Británie. Aby ne, když důchodce utratil za svůj koníček okolo čtyř tisíc liber, v přepočtu tedy více než 115 tisíc korun. Více vlajek má ve sbírce už jen Národní námořní muzeum v Greenwichi, které vlastní přes 1000 kousků.

Bývalý malíř a otec dvou dětí začal sbírat vlajky před 12 lety, tehdy však zřejmě netušil, do jakých rozměrů se jeho sbírka rozroste. U domu v lázeňském městě, kde žije se svojí manželkou, se tak na čtyřech stožárech střídají nejrůznější vlajky, mnohdy za účelem významných dnů.

„Vstávám v půl sedmé, nakrmím kočky a jdu vyvěsit vlajky. Ty vydrží na stožárech až zhruba do osmi do večera,” popisuje svoje rituály sběratel, jenž přitahuje velký zájem okolí.

Vlajky na přání

„Vždycky jsem se zajímal o geografii a historii. Když to spojím dohromady, tak mě logicky začaly zajímat vlajky a jejich příběhy. Tak jsem si pořídil stožár a koupil pár vlajek,” popisuje začátky svého koníčku Adlam. Zřídil dokonce i speciální schránku, kam můžou lidé napsat přání nějakého speciálního praporu, který by měl být v anglickém městě vyvěšen.

Foto: Profimedia.cz

Vexilologie, tedy nauka o vlajkách, je Britovým koníčkem.

„Jedna dáma mi hned první den, co schránka fungovala, nechala čtyři vzkazy. Tři z nich jsem mohl splnit okamžitě, chyběla mi ale vlajka města Amsterdam, tak jsem ji pro ni sehnal,” říká a vysvětluje, že jeho koníček má podporu i u jeho o dva roky starší manželky Susan, která k vlajkám sepisuje příběhy a vyhledává perličky o jejich historii. Oba se tak stali nejen sběrateli, ale i amatérskými vexilology (věda zabývající se historií a symbolikou vlajek). Manželé inspirovali i některé sousedy, kteří rovněž vyvěšují ve významné dny vlajky.

„Jsem Brit a jsem na to hrdý. Proto je pro mě čest ve významné dny vyvěsit související prapory,” říká a zmiňuje například Kříž svatého Jiří, který se objevuje i na britské vlajce.

Aby mohli do vesmíru, nejdřív musí pod zem

Muži

A jaká nejcennější vlajka se ve sbírce nachází? „To bude pravděpodobně americká vlajka se 48 hvězdami, používala se v letech 1912 až 1959 a poté byla věnována poště v Bristolu,” prozrazuje Adlam, ale zdůrazňuje, že sbírka rozhodně není na prodej: „Asi bych za ni dostal spoustu peněz, ale to není ten důvod, proč to dělám.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám