Hlavní obsah

Technika železného rozkroku bolí už při pouhém pohledu

Novinky, Jakub Štěpánek

Téměř každý muž na světě jistě potvrdí, že schytat ránu do toho nejchoulostivějšího místa pořádně zabolí. Wang Liou-tcha ale není tak docela běžným mužem. Čínský mistr školy bojového umění tongbeiquan trénuje praktiku, která bolí jen při pouhém pohledu. Jmenuje se „železný rozkrok”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Technika železného rozkrokuVideo: Reuters

 
Článek

Mistr Wang se postaví před zavěšenou dřevěnou kládu, která mu v plné rychlosti narazí do rozkroku. Naprostá většina mužů by se v tu chvíli začala na zemi svíjet bolestí, 65letý muž si však jen klidně odfoukne.

„Nemějte strach, nebolí mě to. Důležitý je trénink a správné dýchání,” vysvětluje Wang, který se stylu bojového umění věnuje už asi 50 let. Je otcem dvou dětí a nyní sní o tom, že se dávné učení uchová i pro další generace. Vyznavačů „železného rozkroku” už totiž kupodivu moc není. Z dvou stovek nadšenců zbylo posledních pět, uvedla agentura Reuters.

Odolávání bolesti

V poslední době ale čínské bojové umění opět zažívá rozmach. Pomohlo k tomu i otevření se světu, sociální sítě či rozhovory do médií. Kromě tvrdých úderů do rozkroku trénují nováčci desítky útočných technik, ale právě také odolávání bolesti v citlivých oblastech jako je krk nebo hrudník.

„Když se běžného muže v rozkroku sotva dotknete, trpí bolestí. Po našem tréninku jsou lidé připraveni odolat úderu či kopu do citlivých partií,” dodává Wang z vesnice Ťün-tchun v provincii Che-nan, kde má tongbeiquan asi 300 let trvající tradici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám