Hlavní obsah

Švýcarské supermarkety začnou prodávat hmyzí burgery

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcaři jsou opět o chlup napřed. Či o červíka, chcete-li. Švýcarský Coop totiž v nejbližší době dá do prodeje maso do hamburgerů, které bude mimo jiné obsahovat červy.

Foto: Tina Sturzenegger/Essento, Profimedia.cz

Takto vypadá hmyzí burger v akci. Skoro byste se i zakousli, že?

Článek

Řetězec supermarketů bere nasazení těchto alternativních burgerů do prodeje jako test, zda jsou na něco takového zákazníci již připraveni. Skutečností je, že hmyz je napříč světem označován jako výživově hodnotná alternativa k tradičním masům. A zejména pak i dlouhodobě udržitelná z ekologického hlediska.

Burgery vyrábí poměrně nová společnost na trhu - Essento. Masová placka se skládá z jedlých červů, rýže, mrkve a koření, jako je třeba oregano nebo chilli. Zatím však rozhodně nejde o nic laciného, jelikož balíček dvou takových burgerů vyjde v přepočtu na zhruba 200 korun. Stejnou cenu zaplatíte i za balení masových kuliček, kterých najdete v krabičce přesně deset.

Zákony měnili nedávno

„Jako jídlo je hmyzí maso skutečně přesvědčivé v mnoha ohledech. Má vysoký kulinářský potenciál, jeho produkce šetří přírodní zdroje a jeho výživová hodnota má skutečně vysokou kvalitu. Hmyz je tak skvělým doplňkem moderní stravy,” tvrdí spoluzakladatel značky Essento Christian Bärtsch.

Švýcarsko se tak stane podle místních médií první zemí Evropy, která umožní prodej potravin s masovým základem v podobě hmyzu. Zákony, které toto umožňují, byly upraveny v květnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám