Hlavní obsah

Stoletý Dán zásadně nejí zeleninu a skáče padákem

Novinky, vpl

Dán Karl Christensen připouští, že většinou nežije jinak než další století vrstevníci. „Věk mi nastavuje docela nepřekročitelné hranice toho, co mohu a smím,“ říká. Čas s oblibou tudíž tráví luštěním křížovek a hraním karet s ”mladšími” kamarády. Mezitím se občas upne na nápady dobrodružné nejen pro seniory s deseti křížky. A tak jezdí jako spolujezdec rallye nebo se stává výsadkářem.

Foto: Profimedia.cz

Stáří lze prožívat i aktivně. Ilustrační foto

Článek

Seskok si Christen přál už k osmdesátinám. „Považovali jsme to za žert a darovali mu něco jiného“, vypráví agentuře DPA nejstarší vnučka Henriette Rungová (43). „Když jsme pak o deset let později zjišťovali, čím bychom mu udělali radost, odpověděl: stejným dárkem, po němž jsem toužil už k osmdesátinám. Tak jsme si řekli: A proč ne?,“ dodává.

Tandemový seskok na dánský ostrov Bornholm se mu zalíbil natolik, že ho chtěl zažít znovu. Nepochybně už tušíte, oč si řekl ke stovce. A tak si loni v létě v malém parašutistickém klubu v Ejstrupholmu vyplnil svůj sen.

Zásadně nejí zeleninu

„V okamžiku, kdy se střemhlav vrhnete dolů, se vás zmocní šok,“ vybavuje si vdovec z Brorupu.

„Jakmile se však otevře padák, cítím beztíži. Vnímáte jen tu nesmírnost a nekonečný klid kolem.“ O tom, že by svůj záměr probral se svým lékařem, neuvažoval ani na okamžik: „Nebál jsem se a věřil si.”

V čem spočívá tajemství jeho vitality, to neví přesně. V dánské televizi jednou uvedl: „Zásadně nejím zeleninu.“ Vnučka Henriette má ale za to, že dědečka udržuje v kondici záliba v procházkách a cestování.

V 70 pod stanem v Himálaji

„Každý den urazí na výšlapu několik kilometrů, a to za každého počasí. V sedmdesáti si tehdy ještě s babičkou vyrazili do Himálaje a nocovali pod stanem,” uvedla vnučka.

Ve svém věku už o svých záměrech hovoří jen nerad. Přesto se přiznává: „Nejstaršímu Dánovi na padáku bylo 101, celosvětová hranice leží na 103. Nelpím na tom, ale budu-li zdráv...“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám