Hlavní obsah

Steak z lidského masa jako prostředek proti zabíjení zvířat

Novinky, Veronika Kulhavá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snížit spotřebu živočišných produktů a změnit pohled společnosti na masný průmysl. Tohoto cíle chce dosáhnout tým amerických vědců. Světu představili kontroverzní novinku, steaky vytvořené z lidských buněk a krve. „Nejedná se o kanibalismus,“ uklidňují ihned veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Klasický steak připomíná novinka jen hodně vzdáleně.

Článek

Prototyp potraviny vytvořené z lidských buněk uvidí návštěvníci v londýnském Muzeu designu na výstavě Beazley Designs of the Year počátkem roku 2021.

Sadu na výrobu netradičního masa světu představili Andrew Pelling, Orkan Telhan a Grace Knightová. Svůj výtvor pojmenovali Ouroboros Steak, s odkazem na starodávný symbol hada požírajícího svůj vlastní ocas, uvedlo muzeum na svých stránkách.

Americké amarouny

Každému, kdo viděl seriál Návštěvníci, by se při pohledu na americké „mini steaky“ pravděpodobně vybavilo jídlo budoucnosti – amarouny. Inovátorský masný výrobek se totiž mnohem více než steaku podobá želatinové cukrovince.

Dojde-li k uvedení této novinky na trh, kupující obdrží kompletní sadu na „výrobu masa“. Pěstování steaku začíná sběrem lidských buněk pomocí vatového tamponu z ústní dutiny. Odebraný materiál je zasazen do podkladu z houbového mycelia a skladován zhruba tři měsíce v teplém prostředí.

Unikátní veganské řeznictví čelí krátce po otevření nepříjemným výhrůžkám

Muži

Po celou dobu musí být zajištěno napájení lidskou krví. Po vypěstování jsou steaky připravené ke konzumaci. Otázkou je, zda bude mít „pěstitel“ na steak, pravidelně zalévaný lidskou krví, chuť.

Pellingův tým chce pomocí tohoto kontroverzního produktu upozornit na problémy masného průmyslu a utrpení zvířat. „Lidé si myslí, že jíst sebe sama je kanibalismus, což technicky není pravda,“ uklidňuje Orkan Telhan, člen vědeckého týmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám